Emma Barremyr

Fika utan socker

Hej fina ni ♥

Det här med fika är väl ett fantastiskt påfund! En ensam stund för egotid, tillsammans med en eller flera vänner, med familj eller en kärlek. Det är trevligt att tugga på något gott samtidigt som man har en stund att fundera, filosofera, umgås eller njuta. Såklart ska det njutas! Allt som stoppas i munnen ska vara gott och varför inte piffa till mellanmålen och lyxa med en ”hälsofika”?

 

img_5164

 

Det finns något som kallas balans, det har ni alla säkert hört talas om 🙂 Hälsobalansen innebär att inte vara för extrem i sitt beteende – blir det för extremt är det inte längre hälsa. Det ska vara okej att njuta av den där nybakade bullen full med socker och smör, riktig glass gjord på grädde eller några godisbitar med massa e-ämnen. Så länge som det inte är alltid så är det okej. Det är ni med på va?

 

img_5240

 

Att fika har blivit en daglig rutin hemma hos mig och Pelle. Oftast gör vi det tillsammans och är han inte hemma fikar jag med en vän/ på jobbet eller för mig själv. Det är en trevlig stund på dagen oavsett. På helgerna är fikat mer åt det ”mindre nyttiga” (glass/ godis typ) hållet, men under veckodagarna är det fika utan socker som gäller.

 

img_5566

 

Det som är så fantastiskt med fika utan socker är att det kan fikas varje dag! Dessa bakverk ger dig fina näringsämnen och mättnad. De är sötande med naturliga saker som banan, torkad frukt eller honung och funkar lika bra som mellanmål som till en hälsosam efterrätt mitt i veckan. Vardagslyx gillar vi, ellerhur?

 

IMG_1901

 

Här är några av mina favoriter för tillfället som jag alltid ser till att ha några bitar av i frysen (inte allt på samma gång dock):

Chokladcheesecake

Carobboll

Banan- och jordnötscheescake

Raw jordgubbscheesecake med lime

Nyttig kladdkaka

Hälsosamma semlor

Kanelbullar med dadelfyllning

Raw chokladkaka

Kokosmuffins

Pepparkaksmuffins med lingonfrosting

Nyttig äppelpaj

Muffins med päron- och jordnötsgömma

Över lag ganska enkla recept som går snabbt att slänga ihop!

 

img_5546

 

Hoppas att ni gått lite inspiration till god och hälsosam fika!

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Anna

    Fint skrivet och härliga recept-vilken inspiration du är! Alla älskar vi väl fika i detta avlånga land?! Jag ska definitivt testa den nyttiga kladdkakan i helgen! Själv brukar jag göra dessa goda bollar när sötsuget hälsar på!
    Kram!

    1. Emma

      Åh, tack snälla du! Rawballs är inte så dumt, såg smaskiga ut! Hoppas du gillar kladdkakan och att du får en fin påskhelg 🙂

  2. Tina

    Hej!
    Superbra blogg med massa roliga och inspirerande recept och tips!
    Jag äter enligt en diet som heter FODMAP, vilket i stort sett innebär inget gluten & laktos. Jag får heller inte äta torkad frukt (inte ens alla färska frukter), men har du något förslag på vad man kan använda istället för dadlar? 🙂
    Tack på förhand!

  3. Viktoria

    Vilka fantastiska recept!!! Mycket som jag ska testa framöver. Jag som är glutenintolerant och har ibs – nuförtiden kan jag njuta av många goda efterrätter och ALDRIG behöva få ont i magen. Tack för recepten, och tack för att du delar med dig av dina erfarenheter, bra blogg!

  4. Ann

    Tack för alla dessa recept!
    Men man ska nog passa sig för recept med kokossocker och agavesirap. Dessa innehåller mycket fruktos som inte är bra för kroppen.

stats