emmabarremyr

Emma Barremyr

Terränglöpning och intrvaller

Tjohoo ♥

Dagens träning blev ett terrängpass i Valbergets friluftsområde och därmed har jag fått in veckans intervallpass – naturliga intervaller. Hårda milen stod på schemat och jag kan lova er att det är en hård runda med mååånga och långa jobbiga backar (jobbiga iallafall för den som inte är van att springa i så mycket backar). Jag försökte trycka på ordentligt i alla backar för att få upp pulsen i intervallzon och fick sedan naturlig återhämtning i nedförsbackarna.

intervaller1

Och när vi ändå är igång med intervaller så kan vi ju passa på att ta upp det i samband med tema konditionsträning som vi kör på bloggen!

Intervaller innebär att man växlar tuffa arbetsperioder med aktiva viloperioder. Intervallpass finns i mängder av olika varianter och de vanligaste formerna är långa eller korta intervaller.

De korta intervallerna passar bra vid olika sprintidrotter där man behöver prestera bra under en väldigt kort sträcka. Ska man däremot springa ett motionslopp passar det bättre att springa långa intervaller eftersom man då behöver hålla ett högt tempo under en längre tid.

Syftet med lång intervallträning är att förbättra konditionen för att kunna hålla ett högre tempo under distans och snabbdistans (vi kommer ta upp dessa typer av pass också). Under ett intervallpass bör pulsen ligga mellan 85-95% av max HF och arbetet ska kännas mycket ansträngande.

Vanliga typer av intervaller är:

  • 4 minuter arbete, 2 minuter vila, 3-8 repetitioner
  • 3 minuter arbete, 3 minuter vila, 3-8 repetitioner
  • 8 minuter arbete, 2 minuter vila, 2-4 repetitioner
  • 3 minuter arbete, 1 minut vila, 5-10 repetitioner
  • 1 km löpning, 1-2 minuter vila, 4-7 repetitioner

intervaller2

Jag älskar känslan av att springa fram i skogen och se träden susa förbi mig! Det är jag, mina andetag, den friska luften och det gröna runt omkring mig. En egen stund som ger endorfiner och svettlycka!

Wellness….

intervaller3

På vänster bild ser ni sista jobbiga backen på hårda milen – den är galet lång och en riktig mördarbacke. Det syns inte riktigt hur brant den är på bilden och det syns inte heller att den forsätter typ 1/4 del till efter att man kommit upp i skogen. Känslan av att nå toppen är fantastisk!

Nu blir det en ny vända till Valberget, men denna gång för hallonplockning med mamsen då jag under löpturen faktiskt hann med att se hur mycket hallon det var efter vägen (hann också med att provsmaka för lite extra energi inför den jobbiga backen).

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
emmabarremyr

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats