Hej vänner ♥
Efter träningen behöver vi få i oss ett snabbt mellanmål innehållande proteiner och kolhydrater inom 20 minuter. Proteiner och kolhydrater tas upp snabbt i kroppen och behövs för att bygga upp musklerna efter träningens nedbrytande effekter.
En proteinbar som du köper i affären har visserligen en hög proteinhalt, men innehåller för övrigt en massa andra onödiga ämnen, men framförallt rent socker och olika E-ämnen.
Jag har istället experimenterat fram en egen proteinbar med smak av choklad som ger dig precis det du behöver efter träningen (kolhydrater och proteiner). För att snabba på upptaget av näringsämnen försökte jag hålla nere på fettet (därav inga nötter). Och för att få den riktigt söt och god slängde jag i dadlar som också bidrar med fina kolhydrater!
Denna mina vänner, är en skapelse jag vill dela med er!
Enjoy!!!
Ingredienser:
15 dadlar
1 banan
1 1/2 dl kvarg
1 dl mjölk
1 dl äggvita
1 1/2 dl havregryn
1/2 dl kakao
1 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 200 grader. Mixa alla ingredienser i en matberedare tills det är ordentligt blandat. Häll upp smeten i en bakplåtspappersklädd form (sklicka skålen) och ställ in i ugnen runt 20 minuter. Ta ut och låt svalva innan du lossar kakan från pappret och skär den i bitar. Förvara i kylen eller frysen!
Passar lika bra som uppladdning för extra energi innan träningen som till återhämtning efter träningen!
Hoppas att ni gillar!
Kram / Emma.
Haha, herregud, nu gick det upp ett ljus för mig när jag läste igenom kommentarerna, jag använde färska dadlar!
O jag har inte gjort bara gjort en, utan mååånga! Det förklarar varför dom blir så extremt kladdiga, men fortfarande väldigt goda 🙂
Första satsen jag gjorde blev de bara nå strul av. Jag hade aldrig ätit dadlar förut, så jag slängde i mängden dadlar som de skulle vara i mixern och alla andra ingredienser, sen körde jag igång maskinen. Oh jävlar va de small! Jaja tänkte jag, de är väl så de ska vara.
Sen upptäckte jag att de va kärnor i dadlarna. Haha, total katastrof! 😀
Hej! De verkar supergoda! Vet du något man kan ha istället för banan? 🙂
Ta några extra dadlar så blir det nog bra 🙂
Jag skulle vilja veta vad en kaka innehåller per 100 gram ! Om du vet så svara gärna!
Ska dadlarna vara färska eller torkade? 🙂
Hej! Hur stor ska formen vara? Sist jag gjorde dessa blev de lite väl kladdiga så jag tänkte att jag kanske har för hög men smal form. MVH
Hej!
Jag undrar om man kan ha i proteinpulver i smeten? Och som alla, kan man ersätta dadlarna mot något som man kanske redan har hemma? 🙂
Hej! Jag är så himla sugen på att prova dessa, men undrar också om man kan byta ut dadlana mot något annat. T.ex. någon annan frukt? 🙂
Jag är allergisk mot komjölk(ej laktos) så kan inte ha kvarg. Och alla spannmål (ej gluten) så kan inte ha havre. Vad kan jag ha istället? Tacksam för svar’!!
Hej! Kan man byta ut dadlarna mot mandlar eller något annat? :)Det ser jätte gott ut!
Hej! Om man inte gillar dadlar, finns det ett annat alternativ att ha istället? 🙂
Detta lät supergott och jag kommer absolut prova dem!
Har du något tips på någon annan frukt man kanske kan ha istället för dadlar, är inte så förtjust i de?
Är det meningen att det ska stå sklicka skålen? 🙂 och om det är meningen, vad betyder det?! 😀
Gjorde dessa idag och de är så goda, ersätter en vanligt mjuk fikakaka utan att tumma på smaken! Supergott!!! Kommer att bli mellanmål för mig!
Såg en kvargfråga ovan och jag tog icas med 0,1 %fett.
Tack för receptet!!!!
Ser supergott ut! 😀 Kan man använda 10-procentig kvarg eller är det den enprocentiga som gäller?:)
Undrar också om man måste ha en matberedare eller om man klarar sig med vanlig mixer?;)
mumms! ska också testas i helgen! kan man köpa dadlar på typ ica/konsum? 🙂
Hej 🙂 jag undrar ifall du har nån aning om hur många kcal de innehåller samt hur mkt protein per bar? 🙂 tack tack!!
En ny favorit! Jättegoda 🙂
hej! hur många är vanligast att man äter?
har bakat sådana idag, men innan jag satte in dom i frysen så var dom kletiga, ska dom vara det? stadga dom sig i frysen? dina ser inte alls kladdiga ut. dom var i alla fall hur goda som helst!
Ungefär hur många bars får man ut på en sats? 😀
Åh vad gott!!
Okej tack! de ligger i ugnen nu, hohohoooo spännande! 😀
hej! Underbar blogg! Har redan gjort köttfärsen med ingefära och kokosmjölk, WOW vad gott!!! Har en fundering bara. Blötlägger du dadlarna innan du "tillagar" barsen? =) Kramar
Åh vilket bra recept, tack!
Ser supergott ut men det där är väl inte nyttigt?! Min PT jämför dadlar/fikon och annat med godis – vad säger du om det?
Vad GOTT det låter!!!
Men detdär innehåller ju också E-ämnen!!!! E-ämnen är vanliga ämnen, bara namnet på molekylerna, och dessa molekyler finns i all vår föda och vi hade inte överlevt utan de. E-ämnen är alltså helt ofarliga och du äter hur mycket E-ämnen som helst varje dag. Skillnaden när det står att E-ämnena är tillsatta i en produkt kan vara för att förlänga hållbarheten och produkten kallas därför halv/hel-fabrikat vilket i sig medför andra negativa påverkningar på kroppen med att de ofta innehåller mättade fetter osv. Men själva E-ämnet är helt ofarligt.
Detta är vad jag har fått lära mig i ett projekt inom biokemi och metabolism, men du kanske har lärt dig och hört informationen på ett annat sätt och det vore intressant att höra varför du tycker att E-ämnen är dåligt för kroppen! Du kanske får mig att se på ett nytt sätt eller tar upp något jag inte tänkt på 🙂 Sådana här frågor är alltid intressanta då informationen media lyfter fram ofta är annorlunda än den sidan en läkare ser på situationen!
Tack för ett fint mellistips och en bra blogg!! 🙂
Hej! Din blogg är verkligen toppen och inspirerande, vilket jag är säker på att du är som person också! jag har en liten fråga förresten, undrar ifall du har har gjort hemmagjord frozen yoghurt och lagt upp något recept på det på din blogg? / vänliga hälsningar!
Oj vad goda dom såg ut!! Detta ska jag verkligen prova! 🙂
hej, ser riktigt fina ut 🙂 Blir riktigt sugen på att prova, vilken storlek på form har du använt??
Hur många blev det? Tror du man kan ta carob istället för kakao? Kramkram!
Åh vad gott det ser ut, det måste jag pröva 🙂