Emma Barremyr

Läsarfrågor

Hej! Måste bara säga att jag hittade din blogg idag och har varit fast i över en timme! Helt galet hur många inspirerande recept du delar med dig av! 🙂 Jag vet att du precis haft en frågestund men jag skulle så gärna vilja få svar på dessa frågor.
 
1. Är det dåligt att äta innan man går och lägger sig? Om svaret är ja, varför och hur lång tid innan bör man sluta äta? 

Svar nej – inte enligt mig! Jag äter alltid middag runt sex sju där någon gång och sedan ett kvällsmål vid åttaniotiden. Kvällsmålet är bra för återhämtningen och för att vi ska sova gott! Ät gärna något proteinrikt på kvällen, som t.ex. proteinfluff, keso/ kvarg med bär och nötter eller något så gott som hallon- och laktrisglassnyttig hallon- och päronpaj eller en chokladmuffin. Du ska aldrig gå och lägga dig hungrig och i min receptsamling kvällsmat/ kvällsfika <– (klick) hittar du massa inspiration.
2. Är det dåligt att småäta? Då menar jag inte att stoppa handen i godisskålen var femte minut utan snarare ta två nötter eller kanske en bit frukt lite då och då när suget kommer.( utöver mellanmål och andra måltider) 

Att småäta saker som nötter och frukt är inte dåligt. Dock skulle jag vilja att du ställde dig frågan varför du småäter? Är du hungrig? Äter du kanske inte tillräckligt vid måltiderna så att du blir hungrig snabbt igen? Äter du mellanmål? Se till att få i dig frukost, lunch, middag och 2-3 mellanmål varje dag. Var också noga med att äta dig mätt och belåten vid varje måltid! 
3. Jag har läst att det är dåligt att äta nötter efter träning för att de innehåller fett som försämrar återhämtningsprocessen. Stämmer det och isf, hur lång tid efter att man tränat kan man äta nötter igen? Tack på förhand och hoppas att du har tid att svara 🙂
 
Det stämmer! Den bästa kombinationen efter träning för att påskynda återhämtningen är protein i kombination med kolhydrater. Det bästa du kan äta efter ett träningspass är därför t.ex. en smoothie på banan och mjölk/ keso med havregryn och frukt/ ägg och riskaka/ riskaka med keso och banan och liknande.
 
 
Kram / Emma.
Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Sofia

    Hej! Underbar blogg! En sak som jag har undrat över ett tag; varför är det viktigt att kvällsmålet är proteinrikt?

    Svar:
    Under nattsömnen repareras kroppen och musklerna byggs upp. Därför är det bra med protein som tas upp långsamt och som kroppen kan ha att bygga upp musklerna med under natten – enkelt förklarat 🙂
    Emma Barremyr
  2. Antonia

    Älskar din blogg! Kom in på den via PT-Fia och du är verkligen grymt inspirerande! Ville bara säga det, hoppas du får en bra kväll 😀

    Svar:
    Tack snälla, vad glad jag blir 😀 Hoppas du får en bra kväll du med!
    Emma Barremyr
  3. Mela

    Hej! jag är 164, väger 50 kilo, tränar sällan (fast oftast en promenad om dagen) men har hungerkänslor som en jagvetintevad!!

    Jag måste få i mig:

    – en stadig frukost, (samma mängd som dina)

    – ett mellanmål, antingen frukt eller fralla i skolan.

    – en lunch(normalportion tallriksmodellen) med knäckebröd och ett glas mjölk)

    – ett större mellanmål(väldigt hungrig här efter skolan)

    – Middag normalportion tallriksmodellen

    – till sist, kvällsmål (kvarg/kesoröror, knäcke+frukt, macka, smoothie eller liknande)

    Alltså,, är det normalt och kunna äta såhär mycket?? inte så att jag går upp massa i vikt, har vägt 50 ett bra tag nu, men jag liksom måste äta såhär mycket annars går jag runt jättehungrig. Det jag är rädd för är att det är för mycket för min kropp som sällan tränar och att jag börjar gå upp i vikt!

    ska jag lyssna på mina hungerkänslor eller är det nåt annat jag gör fel?

    Svar:
    Vissa personer har väldigt svårt att gå upp i vikt oavsett hur mycket de äter. Men som du beskriver det tycker jag ändå inte att du äter överdrivet mycket. Du rör dig ju ändå varje dag i form av en promenad och har nog en väldigt bra ämnesomsättning (därav hungern). Sen vet jag inte hur gammal du är, kanske växer du och är extra hungrig på grund av det! Så länge som du mår bra av att äta såhär tycker jag absolut att du ska fortsätta med det – vi ska aldrig gå runt och vara hungriga 🙂
    Emma Barremyr
  4. lovisa

    Hej! Måste bara tillägga att visst är det inte farligt att småäta nyttiga stuff, men det är inte bra för tänderna.

    Jag ändade min inställning till mat efter sjukdomsåren i anorexi.började käka bra osv, men mitt små ätande, för att få lite extra energi mellan måltiderna har gjort att jag fått mina första hål i tänderna, inte det minsta roligt! Så fort vi stoppar något i munnen angriper vi inte tänder, mage, humör osv.

    Tänkvärt för mig iallafall 🙂 regelbundna måltider i fortsättning för min del!

    Tack för en super blogg!

    Svar:
    Jag håller helt och hållet med dig – självklart ska man låta tänderna vila mellan måltiderna 🙂
    Emma Barremyr
stats