Emma Barremyr

Motti och fläsk vid Kvarntorp

Hej vänner

 

Som jag nämnde tog hela familjen en heldagsutflykt igår. Första stoppet var Kvarntorp för intag av lite lunch i form av motti och fläsk. Det är en rätt som hör Värmland till sedan lång tid tillbaka. Motti består av rostat havremjöl, så kallat skrädmjöl och vatten. Till detta serveras stekt fläsk, lingonsylt och flottet som blir över från fläsket, så att inte mottin ska bli så ”torr”. Det kanske inte låter som världens nyttigaste måltid med tanke på allt fett, men eftersom skrädmjöl är gjort på havre är det mycket näringsrikt och har höga halter av protein, fibrer, vitaminer, mineraler och omättade fettsyror. Dessutom är det glutenfritt! Fläsket är inte så onyttigt det heller med tanke på att vi behöver få i oss omättade fettsyror också. Däremot kanske det inte behöver konsumeras varje dag. Maten är dessutom lagad från grunden och är en rätt som man håller sig riktigt mätt på länge för att det ”sväller” lite i magen, samt att det innehåller mycket fett.

 

Min morbror har även en liten bondgård och nu i sommar har han flyttat upp alla djur till Kvarntorp. Så på ängarna runt den gamla finngården strosar hästar, får, kor och grisar. Det är idylliskt där uppe! Har ni chansen tycker jag ni ska åka dit och smaka på den goda maten, se de fina djuren och njuta av den vackra, tysta naturen.

 
 
 
 
 
 
Ps. Det här inlägget skrev jag igår, men kunde inte publicera det då så det kom upp nu istället!
 
Kram / Emma.
Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. viktoria

    en annorlunda men god maträtt, kul att ja fick smaka den en gång under tiden i karlstad 🙂 ps du å pärtis är så fina tillsammans !

    Svar:
    Ja, det ver verkligen kul för dig, motti och fläsk är ju en speciell rätt 🙂 Tack fina du vad snäll du är!
    Emma Barremyr
  2. Emelie

    Åh va kul att du gör lite "reklam" av Kvarntorp! 🙂 Har pappa flyttat Laiza dit nu eller? Det hade han inte för några dar sen, men han var väl påväg att göra de då 🙂 Eller menar du Rolfs hästar?

    Åh nu blev jag sugen på motti o fläsk!!

    Svar:
    Ja, ellerhur! Jag vet inte om det var Laiza eller någon anna häst, det stod två där iallafall 🙂 Mmm, du får ta en tur dit upp och äta lite i sommar 🙂
    Emma Barremyr
stats