Jag heter Emma Barremyr, är 30 år och bosatt på Hammarö utanför Karlstad i Värmland. Jag är utbildad hälsocoach, dip. massör, lic. personlig tränare, dip. mindfulnessinstruktör, löpcoach och vidareutbildad inom träning under och efter graviditet. Jag driver mitt eget företag PT by Emma där jag främst jobbar som personlig tränare och influenser via mina sociala medier idag. I min blogg får du läsa om allt som rör hälsa och familjeliv. Jag har en dotter, Elsa som föddes i april 2017 och är i nuvarande stund gravid med mitt andra barn som beräknas komma i början på augusti 2019. Jag älskar att baka och laga mat, vara ute i naturen, pyssla i trädgården, träna och vara ute på äventyr! Här i bloggen och på Instagram får ni hänga med på det mesta och jag hoppas ni ska trivas här! KONTAKT: emma@ptbyemma.se SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR: emma@ptbyemma.se INSTAGRAM: @emmabarremyr
Jag är pescetarian (äter alltså fisk & skaldjur, ägg och mjölkprodukter men inte kött eller fågel) sedan många år tillbaka. Har länge funderat på att övergå till en vegansk kost men inte tagit steget eftersom jag, precis som du, har känslig mage och inte klarar av bönor, linser eller andra fiberrika svårsmälta grönsaker. Vågar inte vara utan ägg och fisk då jag inte kan smälta vegetabiliskt protein. Så himla tråkigt är det när man av etiska skäl vill leva på ett visst sätt, men inte kan på grund av hälsoskäl 🙁 För mig är det superviktigt att äta så mycket ekologiskt/krav-märkt som möjligt, så i nuläget lägger jag fokus på det! Angående mjölkprodukter så tål jag inte riktigt det så jag brukar använda mandelmjölk i kaffet eller till gröten (mums) och havregrädde i maten.
Vad fantastiskt för er att ni har möjligheten att köpa så mycket närproducerat! Hoppas dagen blir fin!
Jag äter helst ekologiskt då jag har råd, men är inte vegetarian. Ex.student och för närvarande arbetslös så det är inte hållbart att köpa enbart det "bästa" då. Jag anser dock inte att det är hållbart att vara vegetarian/vegan vare sig med tanke på hälsan eller miljön utan att det behöver finnas en balans. Om man forskar i ämnet djupare så tar faktiskt djur och natur skada och dör bort även av en vegansk livsstil – även om de inte ligger på tallriken. Och animaliska produkter är bra för oss, men då ska det vara ekologiskt/närproducerat och rent. Vilket tyvärr kostar skjortan…
Jag anser inte heller att mättat fett är skadligt i normala mängder. Min filosofi är att man inte behöver utesluta något så länge det är "rent" och inte fullproppad av socker. Kroppen mår bra av kött, mejeriprodukter, grönsaker, spannmål… Ja typ allt så länge man inte har allergier, sjukdomar eller symptom som tyder på nått annat 🙂
Jag är sedan över tio år tillbaka vegetarian men äter mjölkprodukter. Att jag valde vegetarisk kost beror först och främst på att jag aldrig har gillat kött så det var ett ganska enkelt och givet val. På senare år har dock andra aspekter också kommit att spela in. Att det är till fördel för både miljö och den egna kroppen ser jag bara som en extra fin bonus.
Utöver fil, yoghurt, keso och kvarg, vilket är mina basprodukter från mejeridisken, söker jag ofta andra alternativ, varför vet jag egentligen inte.
Självklart är allting också 100% ekologisk, eller i alla fall 90%. Så länge det finns ekologiska alternativ till ett överkomligt pris så tycker jag att det är ett självklart val.
Jag har egentligen inte lagt några djupare aspekter eller tankar bakom mina val utan gör det som jag tycker känns bäst för mig. Jag dömer ingen annan för hur de väljer att äta/leva och önskar därmed också att ingen skall döma mig för mina val.
Som många av ovanstående köper vi så mycket som möjligt eko, dvs det som finns tillgängligt i princip. Gör vissa undantag när ex svenska äpplen finns. Det bästa är ändå närproducerat OCH eko, blir så ärligt talat lycklig när det finns! Kanske låter töntigt haha.
Jag är inte vegetarian men försöket till stor del äta vegetariskt pga miljön men även hälsan. Då har jag å andra sidan inga problem som du har. Nu vet inte jag hur din sjukdom och laktos intolerans hänger ihop, men jag har fått lära mig att vissa laktointoleranta kan dricka/äta fullfeta produkter (så som mjölk grädde osv), därför att lätt-produkterna innehåller mindre av det enzym som bryter ned laktosen än de feta -> intolerans. Lättprodukterna kan också ha gett upphov till intoleransen. Nu vet jag inte om dem kan äta feta mjölkprodukter trots sin allergi kanske inte är så jättekänsliga, men tkr det är så himla intressanta. Trots att jag inte är allergisk väljer jag så ofta som möjligt fullfeta produkter för att slippa all den skit som ofta finns i de med mindre fetthalt.
Haha oj detta kanske blev hemskt rörigt…
Om man koper kott sa som du sager att du gor, och sa som dom flesta far algkott i Varmland, sa tycker jag det ar OK. Men mjolkprodukter kan jag inte halla med om, for jag anser att mjolk ar for bebisar, komjolk for kalvar, hastmjolk for fol, osv. Industrin (som har mer makt an de som ger ut rekommendationerna) vill saklart att folk koper deras produkter, sa de kommer naturligtvis saga att de ar halsosamma. Men om det hade handlar om naringsinnehall, sa hade vi kunnat valja t.ex. hyenamjolk som ar annumer rik pa naring an komjolk etc, men det hade inte varit lika latt. Mjolk ar en vatska som har ett naringsinnehall proportionellt till hur fort barnet i fraga behover vaxa – manniskor inte sa fort, kalvar sadar, hyenavalpar jattefort. Manga som tanker pa hur det skulle vara att ata vaxtbaserat sager att de aldrig skulle kunna sluta ata ost. Tycker inte det ar konstigt med tanke pa att barn behover vara "beroende" av mjolk for att overleva – det innehaller ett opiatliknande amne. Ost som da ar kondenserat ar typ.. Heroin ;P Jag tror aven att mycket handlar om convenience och vad folk gillar efter att ha blivit uppvaxta att gilla en specifik vara, och vet inte hur de ska byta ut den. Folk blir forvanade hur annorlunda min tofu blir nar jag lagar den, sager att dom aldrig far till den. Men ingen fods ju som ett proffs pa att steka en kottbit ratt, likasa tofu. Sedan sa finns det inte lika mycket lattillgangliga val for den som inte vill ha djurprodukter, sa folk sager att de kommer sakna det ena med det andra. Dock ar det ju sa att om ingen efterfragan finns sa lar inte industrin skapa nya produkter.
Vad galler ekologiskt markta varor sa gor inte det sa stor skillnad som man garna tror. Las garna boken Eating Animals av Jonathan Safran Foer! 🙂 Den ar jattebra och informativ, men skrivet pa ett sadant satt att den ar grym att lasa.
Ang. priser, sa ar jag ganska saker pa att jag spenderar lika mycket pa mat som nagon annan, men det hade varit mindre om jag inte kopt dyrare produkter sa som hampa fron, chia, valnotter, kokosolja osv.
Kram
Jag har de senaste månaderna blivit mer och mer intresserad av vegetarisk/vegansk mat. Inte för att jag skulle kunna utesluta kött helt och hållet, tycker precis som du att det är gott. Men av hälsoskäl och miljöskäl tror jag absolut att det är vettigt att dra ner på konsumtionen av animaliska produkter. Var lite osäker på hur min kille skulle ta detta, men han verkar positiv! Jag tror att man märker av vissa hälsoskillnader av att äta mindre kött faktiskt, jag själv blir "lättare", gladare, får bättre koncentration och glädje!
Mjölkprodukter försöker vi alltid köpa ekologiskt och/eller närproducerat. Kött har vi tyvärr inte råd med, men köper ALLTID svenskt.
Jag är vegetarian sedan knappt ett år tillbaka, på grund av dels den enkla anledningen att jag inte tyckte om speciellt många köttprodukter och dels på grund av etiska och miljöskäl. Miljöskälet är den starkaste anledningen, för det vi äter står faktiskt för en väldigt stor del av utsläppen av växthusgaser. Precis som andra har sagt så tror jag inte att det är något hälsa problem att vara vegetarian/vegan, bara man håller lite extra koll på att man för i sig alla näringsämnen. Och precis som föregående person skrev så har kött och mjölkproduktsindustrin inflytande i olika livsmedelsrekommendationer .
När det gäller ekologisk och närproducerad mat så köper jag det så ofta det finns. Men om man vill göra en bra insats för miljön tror jag att det bästa är att dra ner på sin konsumtion av framför allt nöttkött och mejeriprodukter, för kor ger upphov till utsläpp av metangas som är en av de värsta växthusgaserna, och de brukar dessutom vara uppfödda på soja från Brasilien.
Jag är vegetarian sedan knappt ett år tillbaka, på grund av dels den enkla anledningen att jag inte tyckte om speciellt många köttprodukter och dels på grund av etiska och miljöskäl. Miljöskälet är den starkaste anledningen, för det vi äter står faktiskt för en väldigt stor del av utsläppen av växthusgaser. Precis som andra har sagt så tror jag inte att det är något hälsa problem att vara vegetarian/vegan, bara man håller lite extra koll på att man för i sig alla näringsämnen. Och precis som föregående person skrev så har kött och mjölkproduktsindustrin inflytande i olika livsmedelsrekommendationer .
När det gäller ekologisk och närproducerad mat så köper jag det så ofta det finns. Men om man vill göra en bra insats för miljön tror jag att det bästa är att dra ner på sin konsumtion av framför allt nöttkött och mejeriprodukter, för kor ger upphov till utsläpp av metangas som är en av de värsta växthusgaserna, och de brukar dessutom vara uppfödda på soja från Brasilien.