Header Image

Emma Barremyr

Jag heter Emma Barremyr, är 30 år och bosatt på Hammarö utanför Karlstad i Värmland. Jag är utbildad hälsocoach, dip. massör, lic. personlig tränare, dip. mindfulnessinstruktör, löpcoach och vidareutbildad inom träning under och efter graviditet. Jag driver mitt eget företag PT by Emma där jag främst jobbar som personlig tränare och influenser via mina sociala medier idag. I min blogg får du läsa om allt som rör hälsa och familjeliv. Jag har en dotter, Elsa som föddes i april 2017 och är i nuvarande stund gravid med mitt andra barn som beräknas komma i början på augusti 2019. Jag älskar att baka och laga mat, vara ute i naturen, pyssla i trädgården, träna och vara ute på äventyr! Här i bloggen och på Instagram får ni hänga med på det mesta och jag hoppas ni ska trivas här! KONTAKT: emma@ptbyemma.se SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR: emma@ptbyemma.se INSTAGRAM: @emmabarremyr

Pepparkakssmör

Publicerad,

Hej vänner ♥

Att göra eget nötsmör är busenkelt. Det enda som behövs är en bra mixer som orkar gå några minuter och sen är det bara fantasin som sätter gränser för vad det får för smaksättning! Tidigare har jag t.ex. gjort med vanilj, kakao och vanligt naturellt.

Nu till jul passar väl ett nötsmör med smak av pepparkaka bättre än bäst, ellerhur?

Och så gott det blev!

IMG_6527

img_6508

 

Ingredienser:

200 g mandel (eller annat nöt, är du allergisk mot nötter kan du ta solroskärnor)

2 tsk pepparkakskrydda

2 msk (kokos) socker

En nypa salt

Sätt ugnen på 200 grader och rosta mandeln i 5-6 minuter (OBS – håll koll så att de inte bränns, de ska bara få lite färg). Låt mandeln svalna lite och mixa den sen i matberedare eller mixer tills det blir ett smör. Det tar några minuter beroende på hur stark mixer/ matberedare du har och eventuellt får du stanna och skrapa ner ”nötsmulor” från kanterna. När det blivit till en smörliknande massa tillsätter du kryddor, ev. sötning och lite salt och kör mixern ytterligare några minuter tills det blir sådär krämigt och lent som ett nörsmör ska vara!

 

img_6529

 

Använd som topping på t.ex. gröt, pannkakor, muffins, glass, på keso/ kvarg/ yoghurt, i bakverk eller bara är på en sked som det är – heeeelt underbart (om man gillar pepparkaka vill säga, hihi).

Hoppas det smakar!

Kram / Emma.

18 Kommentarer

  1. Pepparkakskrydda är nya favvon här hemma. Används i smoothie, råbollar, yoghurt, kvarg. 😀

  2. Åh vad bra att du skrivit ut ett nötfritt ”alternativt” till mandlar, det uppskattas när man är nötallergiker! 🙂

  3. Jag försökte göra nötsmör men det gick inte alls. Fick peta ner från kanterna hela tiden och det tog bara en snurr innan det var tillbaka. Gick inte alls att fortsätta mixa när det väl blivit smulor. Fick det bara att hålla ihop för att jag hällde ner massa vatten och olja och det blev inte särskilt gott, snarare torrt.Ändå har jag en stark och bra mixer.

    • Har du i för lite nötter kanske? Prova att kasta ned 1 dl till. Kan vara så att din mixerskål är för stor i förhållande till mängden nötter så när det trycks upp mot kanterna finns liksom inget kvar för knivarna att jobba med, kanske? Sen är sanningen att det TAR TID att jobba fram nötternas naturliga olja som sen krämar ihop allt…man får pausa, skrapa, pausa, skrapa osv. Förslagsvis med öronkåpor på ;P

    • Precis som Mika skriver tar det TID att få till ett nötsmör och kör du i en mixer tar det många nerskrapa innan det blir smör av det! Men testa att slänga i lite mer nötter så kanske det bli bättre 🙂

    • Tack jag ska testa med större mängd och ja öronkåpor låter son en bra idé! 😛

  4. Mmmmums! Tänkte först att jag skulle gjort ditt pepparkakssmör men sedan blev det som sagt den söta varianten med riktiga pepparkakor i 🙂 Får testa detta nästa gång!

  5. Blev underbart gott!! Grymt recept

  6. Camilla Denckert

    Hej Emma, jag har provat att göra ditt mandelsmör tidigare och det blev sååå gott! Det jag hade problem med dock var hur jag skulle förvara det..i kylskåpet blir det för hårt och i skafferiet känns det som de blir gammalt.. hur gör du? och hur länge kan man förvara smöret utan att det blir härsket. Stort tack för din underbara blogg!!
    Camilla

    • Testa att köra det ett par minuter extra så att det blir riktigt krämigt och ”oljigt” så funkar det bra att förvara i kylen – där har jag mitt 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *