Header Image

Emma Barremyr

Jag heter Emma Barremyr, är 30 år och bosatt på Hammarö utanför Karlstad i Värmland. Jag är utbildad hälsocoach, dip. massör, lic. personlig tränare, dip. mindfulnessinstruktör, löpcoach och vidareutbildad inom träning under och efter graviditet. Jag driver mitt eget företag PT by Emma där jag främst jobbar som personlig tränare och influenser via mina sociala medier idag. I min blogg får du läsa om allt som rör hälsa och familjeliv. Jag har en dotter, Elsa som föddes i april 2017 och är i nuvarande stund gravid med mitt andra barn som beräknas komma i början på augusti 2019. Jag älskar att baka och laga mat, vara ute i naturen, pyssla i trädgården, träna och vara ute på äventyr! Här i bloggen och på Instagram får ni hänga med på det mesta och jag hoppas ni ska trivas här! KONTAKT: emma@ptbyemma.se SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR: emma@ptbyemma.se INSTAGRAM: @emmabarremyr

Tips på fem goda och hälsosamma semmelrecept

Publicerad,

Snart är semmeldagen här! Semlor är nog en av de godaste godsakerna jag vet, och jag älskar att de går att njuta av i flera olika varianter! Jag föredrar att göra hälsosamma varianter på mina semlor, även om jag njuter av en och annan vanlig semla också!

I det här inlägget vill jag dela med mig av mina hälsosamma semmelvarianter till er. Kanske en ugnsbakad semmelgröt vore något att testa till helgfrukosten? Eller varför inte lyxa med smarriga semmelplättar till lunch en dag? Göra hälsosamma minisemlor eller en nyttig semmelwrap till mellis? Eller njuta av en supergod semmelkladdkaka med dina vänner?

Jag har flera goda varianter på lager, och här kommer 5 favoriter som ni inte får missa!

Ugnsbakad semmelgröt

Ingredienser (1 person):

  • 1 banan
  • 1 dl havregyrn
  • 1 ägg
  • 1 tsk kokosolja
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 krm kardemumma
  • 1 nypa salt
  • Mandelmassa (recept nedan)
  • Kokosgrädde

Sätt ugnen på 200 grader. Mosa bananen och blanda noga ihop med övriga ingredienser. Smörj en ugnssäker portionsform ordentligt mod kokosolja, häll upp grötsmeten och kör in i ugnen i ca 15 minuter. Gör under tiden mandelmassan och vispa kokosgrädden. Ta ut och låt svalna något. Skär sedan försiktigt av toppen av grötkakan, smeta på hälften av mandelmassan, en klick kokosgrädde och lägg sedan på locket igen. Avsluta med att pudra över lite florsocker!

Mandelmassa: Mixa ihop 8 färska urkärnade dadlar med 1 dl mandelmjöl, 2 msk kokosgrädde och 1 nypa vaniljpulver.

Sätt dig ner och njut av en underbar gröt som mättar bra, ger finfin näring till din kropp och som smakar alldeles ljuvligt ♥

 

Glutenfri semmelkladdkaka

Ingredienser (1 kladdkaka):

  • 50 g smör
  • 100 g mandelmassa
  • 2 tsk kardemummakärnor
  • 2 ½ dl kokossocker
  • 3 ägg
  • 2 dl glutenfri bakmix
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • Vispad grädde
  • Hackade mandlar

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Riv mandelmassan. Mortla kardemummakärnorna. Rör samman alla ingredienser till kakan i en bunke. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, ca 20 cm i diameter. Smöra insidan av kanterna. Häll smeten i formen och grädda sedan i mitten av ugnen ca 20-25 min. Låt kakan svalna. Hacka mandlarna och vispa grädden lätt. Bred sedan ut grädden över kakan och strö över de hackade mandlarna.

 

Nyttiga minisemlor

Ingredienser (4 bullar):
  • 1/2 dl turkisk yogurt
  • 1/2 dl kvarg
  • 1 ägg
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 krm vaniljpulver
  • 1 krm kardemumma
  • 2 msk kokossocker
  • 3/4 dl mandelmjöl
  • 1/4 dl kokosmjöl
  • 1 msk fiberhusk
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop turkisk yoghurt, kvarg, ägg, bakpulver, vaniljpulver, kokossocker och kardemumma. Rör sedan i mjölerna och fiberhusk. Forma till fyra runda bullar som du lägger på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda dem i ugnen i 10-15 minuter. Ta ut och låt svalna.
Fyllning:
  • 1/2 banan
  • 3 msk mandelmjöl
  • 2 dl keso
  • 2 tsk kokossocker
  • 2 krm vaniljpulver
  • Florsocker till garnering
Mosa ihop 1/2 banan med 2-3 msk mandelmjöl till en mandelmassa. Stavmixa sedan ihop keso, kokossocker och vaniljpulver tills du får ”kesogrädde”. Skär av toppen av brödet och gröp ur en liten bit av bullen (som du stoppar i munnen) och lägg sedan i en klick mandelmassa och en klick kesogrädde. Lägg på locken och pudra över lite florsocker.

 

Hälsosam semmelwrap

Ingredienser (2 personer):

  • 2 ägg
  • 4 msk kokosgrädde
  • 4 msk mandelmjöl
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 msk kokossocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk kardemumma
  • 5 dadlar
  • 1/2 dl mandelmjöl
  • Kokosgrädde

Vispa ihop ägg och kokosgrädde. Tillsätt mandelmjöl, fiberhusk, kokossocker, bakpulver och kardemumma. Stek två stora wraps i kokosolja och låt svalna. Vispa under tiden kokosgrädde. Mixa ihop dadlar, mandelmjöl och en skvätt kokosgrädde till en mandelmassakräm. Servera wrapsen med mandelmassakrämen och kokosgrädde!

 

Semmelplättar

Ingredienser (3 personer):

  • 3 dl havregryn
  • 6 ägg
  • 3 dl (havremjölk)
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 2 tsk kardemumma
  • 1 nypa salt
  • 1 burk kokosgrädde
  • 8 (färska) urkärnade dadlar
  • 1 dl mandelmjöl

Mixa ihop havregryn, ägg, mjölk, vaniljpulver, kardemumma och salt. Stek sedan plättar på medelhög värde i kokosolja. Mixa under tiden kokosgrädde och häll upp i en skål. Mixa sedan ihop dadlar, mandelmjöl och 2 msk kokosgrädde till en mandelmassa.

Servera plättarna med mandelmassan, kokosgrädde och bär.

Varsågoda! Hoppas det smakar och att ni får möjlighet att njuta av flera goda semlor framöver!

Kram / Emma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *