Janssons festival
Hej underbara ni ♥
Mjölkprodukter är något som jag och Pelle pratar ganska mycket om här hemma och faktiskt försöker dra ner på eftersom vi båda känner att vi inte riktigt mår bra i magen av det, och även för att mycket tyder på att mjölk kan orsaka sjukdom. Bertil Wosk som är VD för Holistic skrev för ett tag sen en artikel om mjölkens negativa effekter som Sassa berättar om i det här inlägget. Läs det gärna då det ger en ganska klar bild till varför mjölkprodukter inte är jättebra för oss.
Vi har inte plockat bort mjölkprodukter helt och hållet, men vi försöker dra ner på användandet och hitta alternativ, och där är faktiskt Oatlys produkter favoriter hos oss. Vanlig grädde funkar fantastiskt bra att byta ut mot havregrädden, och créme fraichen mot havrefraichen. Havreyoghurt är supergott och likaså havremjölken (förutom i kaffe, där måste jag ha en skvätt vanlig mjölk). Dessa havreprodukter använder vi ofta, men keso och kvarg finns fortfarande med i kosten, även om vi dragit ner på det och desamma gäller ost (men osten har jag testat att ersätta med Astrid och Apornas kokosost, som faktiskt är jättegod – tips!).
Varför jag nu pratar om att byta ut mjölkprodukter mot havreprodukter är för att jag vill visa er filmen här nedan! Jag vill uppmuntra fler till att välja andra alternativ till mjölkprodukterna. Oatly kör fortfarande sin reklamkampanj med härliga filmer och den nedan gav mig ett gott skratt. I den här videon har VD:n Toni Pettersson med sin mamma och de resonerar om Oatlys produkter och vad som går att göra med dem i jul, bland annat vad som kan användas i Janssons festival! Haha 🙂
Den är riktigt gullig och rolig, ta en kik vetja!
På oatly.se finns recepten som Toni och Ayako har kokat ihop. Självklart Janssons festival, men även valnötskaka, pepparkakstryffel och varm choklad med glass, som låter väldigt lockande! Och allt utan mjölk såklart 🙂
Kram / Emma.
Sponsrat inlägg i samarbete med Oatly.
Observera att Bertil Wosk alltså är VD för ett företag som har ett vinstintresse i att människor byter ut mer traditionella livsmedel till (oftast mycket dyrare) alternativ, att han inte har några som helst referenser på de mycket aggressiva uttalanden han gör, som många är helt tagna ur luften, samt att han inte har någon medicinsk kunskap/utbildning.
Varje enskild person får avgöra vad man mår bäst av att äta, men att påstå att mjölk är någon form av konspirationsteori tycker jag är absurt!
Ja det är jag fullt medveten om, och jag har svårt att tro att någon som är ”för” mjölkprodukter skulle yttra sig som honom. Jag vill att andra människor ska må bra, och kan jag dela mina erfarenheter som gör att jag mår bättre gör jag gärna det. Min mage är jättekänslig och just mjölkprodukter gör den värre. Det ger mig konstant halsbränna och sura uppstötningar och det märker jag tydligt om jag äter mycket mjölk. Vegetabiliska alternativ gör att den mår bättre, men så är det så klart inte för alla. Som PT möter jag många människor och min upplevelse är att extremt många har magproblem idag. Genom att minska mängden gluten och mjölk blir de flesta bättre, och även om det kanske inte finns så mycket belägg för det så är upplevelsen av att må bättre viktigare. Men det är mina tankar och åsikter 🙂
Klart att man skall utesluta mjölk om man känner att man inte mår bra av det, men tycker det bara blir mer och mer som man ”ska” utesluta ur sin kost, de ska va glutenfritt, laktosfritt, mjölkfritt, sockerfritt, lägsta möjliga salthalt och helst vegetariskt. En kost som många inte ens har råd med. Tråkigt tycker jag.
Som jag skrev så har vi inte uteslutit, utan minskat på mängden. Vi använder vanlig grädde och mjölk flera gånger i veckan, men även havregrädde och havremjölk. Som det nämns i artikeln är inte mjölken som den en gång var näringsmässigt och de stackars korna får stå ut med mycket. Just därför vill jag uppmuntra till att minska mängden mjölk och testa andra alternativ. Om alla gör det kan det göra skillnad. Hoppas du förstår vad jag menar. Det var inte meningen som att vi skulle utesluta det helt, utan kanske bara hitta en variation för djuren och miljöns skull, oavsett om vi mår bra av det eller inte 🙂
Jag försöker också dra ner på konsumtionen av mjölkprodukter, och tycker att oatleys produkter är superbra. Jag gör det dock främst av miljö- och djurrättsskäl, eftersom växtmjölk generellt sett har mycket lägre klimatpåverkan än komjölk och att jag inte vill stötta djurindustrin. Men jag har också fortfarande vanlig mjölk i kaffet, eftersom det helt klart är godare än havremjölk. Men för att göra skillnad behöver en ju inte sluta helt, det kan ju räcka med att testa att byta ut någon enstaka produkt någon gång och se om en tycker om det:)
Ja jag älskar också Oatlys 🙂 Försöker precis som du även tänka på djur och miljö även om jag inte går fullt ut. Men jag försöker tänka på att alla små saker även gör skillnad, precis som du säger behöver man ju inte utesluta helt- jag tror att det ofta kan skrämma människor tyvärr! Om alla bytte ut en måltid i veckan skulle det göra jättestor skillnad t.ex. 🙂
Jag försöker också hålla nere mjölkprodukterna. I kaffet är vanlig mjölk ett måste, men i t.ex. smoothie så använder jag nu förtiden havremjölk och brukar byta ut vanlig grädde mot havregrädde också. Jag har aldrig gillat att dricka mjölk och har alltid varit övertygad att mejeriprodukter i allt för stor mängd inte är bra för människor. 🙂 Det är ju liksom inget naturligt livsmedel för oss.
Havregrädde är ju så himla god i mat, jag tycker till och med att den är godare än vanlig grädde 😀 Havremjölken är perfekt i pannkakor, till gröt och i smoothie som du nämner, mums 😀 Jag håller med om dina tankar om mjölk, men jag tänker även mycket på djuren och miljön, inte bara på oss människor 🙂 Kram
Jag slutade också med mjölkprodukter för några år sedan, det enda jag äter är i stort sett cremefrech ibland, väldigt sällan…
Jag gillar också havreprodukterna, fungerar till det mesta.
jag hade samma problem som dig med kaffet, men jag tycker havregrädden är god i kaffet, kan behöva röras ner för att inte skära sig då den är kall och kaffet varmt.
Annars, värm havredryck och havregrädde och sätt snabbkaffe direkt i det, mums det är GOTT!
Tack för tipset med havregrädden, ska testa! Jag har en hel hög med havregrädde i kylskåpet och ska även ha det i dagens middag – korvstroganoff, mums! 😀
Ett tips till kaffet; oatly iMat funkar bra. Bättre än oatlymjölken. Och istället för kesella i lussebullar kan man använda Carlshamn: Luftig Visp, blir saftigt och gott! Kan man även använda i annan bakning såklart 🙂