Header Image

Emma Barremyr

Jag heter Emma Barremyr, är 30 år och bosatt på Hammarö utanför Karlstad i Värmland. Jag är utbildad hälsocoach, dip. massör, lic. personlig tränare, dip. mindfulnessinstruktör, löpcoach och vidareutbildad inom träning under och efter graviditet. Jag driver mitt eget företag PT by Emma där jag främst jobbar som personlig tränare och influenser via mina sociala medier idag. I min blogg får du läsa om allt som rör hälsa och familjeliv. Jag har en dotter, Elsa som föddes i april 2017 och är i nuvarande stund gravid med mitt andra barn som beräknas komma i början på augusti 2019. Jag älskar att baka och laga mat, vara ute i naturen, pyssla i trädgården, träna och vara ute på äventyr! Här i bloggen och på Instagram får ni hänga med på det mesta och jag hoppas ni ska trivas här! KONTAKT: emma@ptbyemma.se SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR: emma@ptbyemma.se INSTAGRAM: @emmabarremyr

Dragen älg (FODMAP-anpassad)

Publicerad,

Hej vänner ♥

Pulled pork/ chicken eller dragen älg som vi säger har i vår familj ersatt köttfärs när det kommer till fredagstacos! Att göra långkok är så mycket godare och ett roligt sätt att variera tacosen på!

Tacokrydda (klicka här för att komma till en hemgjord variant) och de olika varianterna av pulled pork/ chicken och dragen älg innehåller dock mycket lök, vilket min mage inte tål, och säkert inte många av era magar heller! Det är ju så när en har IBS – vissa livsmedel är riktiga bovar, och jag har nu insett att lök nog varit värsta boven för mig. Svamp har jag också blivit dålig av när jag fått i mig det under elimineringsfasen. Både svamp och lök är något jag ätit ganska mycket av tidigare så det är inte så konstigt att jag alltid varit så dålig i magen!

Nog om det nu. I fredags gjorde jag en FODMAP-anpassade dragen älg och var väldigt spänd på hur det skulle bli utan lök och svamp som vi alltid annars har i. Min variant blev blev den här gången aningens het (förmodligen för att jag öste på med chilipeppar), men ändå över förväntan god och tillsammans mumsade jag och Pelle i oss nästan hela grytan. Vi har hungriga och normalt sett skulle nog grytan kanske räcka till tre personer iallafall 🙂

Magen höll sig fortsatt glad hela kvällen och jag njöt av den känslan!

IMG_6312

 

Ingredienser (2-3 personer):

1 älgstek á 400-500 g

1 dl olivolja

2 dl vatten

1/2 dl glutenfri soja

1/2 dl balsamvinäger

1/4 dl oxfond

Salt, svartpeppar, rökt paprikakrydda, timjan, chilipeppar

2-3 dl grädde

Sätt ugnen på 150 grader. Bryn köttet i smör så att det får lite stekyta och krydda med salt, svartpeppar, paprikakrydda, timjan och chilipeppar efter smak. Häll sedan på olivolja, vatten, soja, balsamvinäger och oxfond. Använd en gryta som är lagom stor för köttet så att det täcks med sås när du kör in den i ugnen. Låt den sedan stå och gotta till sig i ca 4 timmar. När den är färdig kan du dra isär köttet och blanda med grädde och sedan låta den gotta ihop sig några minuter innan servering.

Servera exempelvis tillsammans med tacotillbehör eller i pitabröd!

 

IMG_6305 IMG_6306 IMG_6308

 

Hoppas era magar gillar den lika mycket som min!

 

Kram / Emma.

7 Kommentarer

  1. Hej!:-)
    Jag undrar om du vet om man får äta kokosblomssocker under fodmap, ej elimineringsfasen längre?!:-) Tack för en mycket bra blogg med super goda tips på ibs mat! Prövar nästan allt och blir alltid glatt överraskad!

    • Ja efter elimineringsfasen ska det vara okej med en viss mängd kokossocker tror jag, känn efter om magen tål det, vi är ju alla olika 🙂 Kul att höra att du gillar recepten 🙂 Stor kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *