Hej vänner ♥
Förra måndagen testade vi att göra en ny variant på vegetariska köttbullar som blev så goda och lyckade! Mandelbullarna <– (klicka för recept) är ju en stor favorit här hemma, och denna variant på ”bullar” slår sig in bland favoriterna den också!
Den vegetariska världen är så otroligt spännande, och det finns så mycket gott att upptäcka! Det här är ju en gammal husmansklassiker i en ny tappning som bara måste upplevas!
Ni måste lova att ni testar?!
Jag smaksatte mina bullar med rejält med senap och lite soja – sen gav majsströbrödet både en underbart god och krispig konsistens och smak tycker jag!
Mums alltså!
Ingredienser (4 personer):
- 2 dl mandel
- 2 dl svarta bönor
- 2 dl majsströbröd
- 1 tsk fiberhusk
- 3 ägg
- 1 msk soja
- 2 msk stark senap (rekommenderar verkligen den här)
- 1 tsk salt
- 1 nypa svartpeppar
- 1 kg potatis
Mixa mandel fint i en mixer och mosa bönorna med en gaffel i en bunke. Tillsätt alla ingredienser i bunken och rör runt ordentligt. Låt stå i kylen 10 minuter. Rulla sedan små bollar och låt dem vila i ytterligare 5 minuter. Under tiden som bollarna vilar kan du skala och koka potatisen. Stek sedan bollarna gyllene i smör i en stekpanna.
Sås:
- 3 msk smör
- 1 dl rött matlagningsvin
- 3 dl matlagningsgrädde
- 1 msk soja
- 1 msk lingonsylt
- 1 nypa salt och peppar
Smält smöret till såsen i samma stekpanna som du stekte bollarna i. Tillsätt vinet och låt det koka ordentligt. Häll i grädden samt övriga ingredienser och låt det koka ihop i 5-6 minuter. Smaka av med salt och peppar och red eventuellt med lite majsstärkelse om du vill ha en tjockare sås.
Servera bullarna med potatis, gräddsås, lingon och grönsaker!
Inspiration till receptet kommer härifrån!
Kram / Emma.
Mums!
Jag har ett favoritrecept med svarta bönor, havregryn och jordnötter som jag ofta använder som bas och sedan kryddar efter behag. Skall spara och testa detta recept till nästa gång det vankas ”kött”bullar och mos här hemma (reda i morgon om sambon får bestämma)
Mmmm, det lät ljuvligt gott! Hoppas ni gillar detta recept också 🙂
Men så gott!! Kan tänka mig att de där bullarna passar perfekt till julbordet oxå 🙂
ja absolut – utmärkt till julbordet ju 🙂