Hej kompisar ♥
Till söndagsmiddag för några veckor sedan kokade vi ihop en viltgryta med messmör och lingon här hemma! Messmör är rikt på järn och därför ett superbra livsmedel under graviditeten, då man som gravid är i större behov av järn.
Messmör var något vi åt mycket av som små, men som jag sedan inte ätit på många år! Tyvärr innehåller det ju väldigt mycket laktos, men som tur är finns lactrase (enzym som spjälkar mjölksockret och som gör att jag som laktosintolerant kan äta laktos utan problem), så i samband med denna måltid tog jag bara två piller och kunde njuta av middagen utan några som helst magproblem!
Grytan är både enkel och snabblagad och passar lika till vardagsmiddag som till söndagsmiddag! Viltsmaken och messmöret är en ljuvlig kombination tillsammans och att servera med kokt hirs var en riktig höjdare!
Viltgryta med messmör och lingon
Ingredienser (4 personer):
2 paket hjortskav
1 msk oxfond
1 msk timjan
1 dl osötat messmör
2 dl matgrädde
1/2 dl lingonsylt
Salt och peppar
Smör till stekning
Hirs och grönsaker till servering
Fräs hjortskav i smör tills det får lite färg. Tillsätt oxfond, timjan, messmör och grädde. Låt koka ihop en kort stund på svag värme. Tillsätt lingonsylt och smaka av med salt och peppar.
Servera grytan med kokt hirs och grönsaker!
Hoppas det smakar!
Fler härliga recept med viltskav:
>> Renskavsgryta med kantareller och phiadelphiaost
Kram / Emma.
Gud så gott! Bland det bästa jag vet 🙂
Ja det var ju oväntat gott! Kommer bli många fler såna grytor här framöver 🙂