Hej vänner ♥
I lördags roade jag mig med att planera maten och storhandla för den kommande veckan. Våran matvecka sträcker sig från söndag – fredag den här veckan och började alltså redan igår med ett fantastiskt gott långkok på högrev. Det måste vara bästa söndagsmaten – en gryta som får stå och koka hela dagen och sprida en härlig doft i hemmet! En middag som avnjuts i söndagsanda med kött som faller isär och avslutar en härlig ledighet! Det är matkärlek ♥
Till helgen åker vi hem till mina föräldrar på lördag och sen till Pelles föräldrar på söndag, så då blir det den maten som bjuds där till lunch och middag. Planen är som alltid att laga dubbelt varje dag så att det blir lunchlåda till oss båda dagen efter. Det blir lite nya påhitt, och lite gamla recept. De recept som inte är länkade kommer såklart upp här på bloggen under veckan!
Jag fortsätter nu med ganska strikt FODMAP-kost den här veckan. Det har blivit några dåliga veckor för magen och jag ska försöka komma på banan igen för att ta reda på vad jag är mest känslig mot. Det här med FODMAP är verkligen en utmaning och jag tänkte att jag ska skriva ett inlägg i veckan för att uppdatera er lite om läget för mig just nu 🙂
En tråkig sak med FODMAP är att det är svårt att få till vegetariska rätter. Eftersom min mage är lite känslig mot mjölkprodukter är det svårt att få till måltider med en bra proteinkälla om det ska vara både FODMAP-vänligt och lite mjölkprodukter. Det blir mer kött än vanligt, men även fisk och kyckling såklart! Tur är väl att köttet kommer från ekologiska djur hemma i Torsby, eller från älgarna i skogen 🙂
Söndag: högrev i rödvinssås, potatismos och lingon
Måndag: lammfärsbullar i kokossås med kokt hirs
Tisdag: ugnsstekt lax med färskpotatissallad
Onsdag: kycklingköttbullar med kokoskokt ris
Torsdag: rotfruktsrårakor på potatis, morot och palsternacka + keso
Fredag: burgartallrik med sganaki
Hur ser eran matplanering ut? har ni något gott tips eller recept att dela med er av?
Kommentera gärna!
Kram / Emma.
Jag har precis också provat på FODMAP till en skoluppgift. Upplevde också att det var svårt att få till vegetariska alternativ då bönor/kikärtor utesluts.. Det blev mycket fisk och halloumi! Som tillbehör en dag kokade jag råris i krossade tomater tillsammans med färsk basilika. Supergott! 🙂 (hade nog blivit ännu godare med vitlök i haha)
Ja halloumi hr jag ätit mängder av under fodmap-behandlingen! Haha! Det är gott 🙂 Ska testa det till tomatkokt ris, det låter riktigt smarrigt!
Jag äter gärna pizza minst en gång i veckan 🙂
Detta receptet tycker jag blir supergott!
Att det är glutenfritt är en bonus, då passar det de flesta 🙂
http://lindaassarsson.blogg.se/2015/april/min-favoritpizza.html
Mmmm, pizza är mumsigt och det har det blivit mycket av för mig senaste veckorna tack vare Italienresan 😀