Hej ♥
Jag går in på min fjärde vecka i elimineringsfasen nu. Magen har blivit så himla mycket bättre än tidigare, men är inte helt bra än, vilket innebär att jag fortsätter med elimineringsfasen ett par veckor till. Veckan i Idre innehöll såklart lite fusk, även om jag gjorde mitt allra bästa för att bara äta gröna livsmedel.
I dagsläget har jag nästan inga gaser eller illamående kvar, och svullnaden är lite från dag till dag. Halsbrännan finns kvar och är den riktigt illa blir jag också väldigt svullen. Detta tror jag inte har så mycket med kosten att göra dock, utan vet att det är stressrelaterade symtom. Jag har alltså en del stresshantering att jobba med, vilket jag också gör!
Nu är jag hemma igen och har planerat en ny matvecka med FODMAP-anpassade middagar! Recept kommer eftersom i veckan 🙂
Måndag: laxpasta med spenat
Tisdag: hamburgare med stekt saganaki i bröd
Onsdag: halloumisallad
Torsdag: crêpes med spenatfyllning
Fredag: dragen älg med sallad och nachos
Lördag: Grilla med vänner
Söndag: renskavsgryta med ugnsrostade rotfrukter
Hur ser eran matvecka ut?
Vill bara säga att det är så roligt att ni är så många som hör av er och uppskattar att jag skriver om FODMAP och IBS. Vi är väldigt många som har dessa problem och genom att prata om dem kan vi också hjälpa varandra! Och TACK för alla tips ni kommer med och för att ni delar med er 🙂
Stor kram / Emma.
Jag börjar mina elemineringsveckor imorgon och behöver all pepp och tips jag kan få! Så blir så glad när du lägger ut recept och middagstips!
Vi ska jäkla vinna över den där IBS-en. !
Jag skickar över massa pepp och lycka till! Hoppas du hittar ett sätt att leva på för din mage 🙂 Självklart ska vi vinna, heja oss!!!
Hej Emma! Just det där med halsbränna och uppsvälldhet under perioder med stor stress känner jag också av. Du skriver här att du jobbar med stresshanteringen, har du något tips till alla oss andra som ibland inte vet var man ska ta vägen med all oro?
Kram
Hej Anna! Jag går i terapi, hos en terapeut som vägleder mig och som hjälper mig att prata ut om saker och ting. Sen går jag ju även på meditation, vilket är bästa redskapet mot stress 🙂 Kram
Hej Emma, jag är helt galen i ostar och framförallt halloumi men eftersom det nyligen fastställts att jag är komjölksallergiker så blir ju det ett problem. I foodmap ska man ju äta laktosfritt vad jag har förstått. Därför under jag lite om saganakin du visar upp. Det står att den innehåller löpe och då brukar ju det oftast komma från komjölk eller kan det funka ändå tror du? Vill så gärna hitta liknande alternativ….
Ha en fin dag! Kram
Ja visst är det gott 🙂 Dock vet jag inte riktigt hur det är när det kommer till saganakin. Den innehåller ju mjölk för get och får och har ett laktosvärde som är okej inom FODMAP, så därför kan jag äta den utan problem. Om du är komjölksallergiker är jag dock osäker. Kan du äta löpe? Om inte skulle jag avstå om jag vore dig! Kram
Vilken lättnad att få känna sig bättre! Hoppas du blir helt bra! Det är nog viktigt att låta det ta tid och inte föra in livsmedel för tidigt. Jag går på gymnasiet och vi får äta i restaurang och där blir det lite svårare med maten, kanske att jag får i mig någon liten bit krydda som inte är okej…lite svårt..men hellre de än att inte har något att äta, men har övervägt att ta med matlåda.
Jag är inne på andra veckan i elimineringen. Jag har uppblåstheten hela tiden, men mer ibland mindre ibland som dig. Men känner nu knappt av den längre vilket är jätteskönt!
Det var jag som skrev på insta att jag bakat dina frallor, har gjort dom flera ggr! Tack för receptet! Har delat dom i IBSgruppen på facebook och tipsat 🙂
Och ja det är verkligen bra att de tas upp så att man kan tipsa och hjälpa varandra 🙂
Vilka goda rätter du har för veckan! Jag har lite svårt att komma på variation, men ska ta inspiration ifrån dig.
Ja det är så himla skönt! Börjar äntligen lära mig vad jag kan och inte kan äta. inser att lök varit en stor bov 🙂 Förstår att det är svårt för dig i skolan, och blir det inte bättre så är ju ett alternativ att ta med matlåda bara under elimineringen för att du verkligen ska få svart på vitt vad du kan äta! Så roligt att du gillade frallorna 🙂 Hoppas du får en fin vecka och att din mage blir bättre snart! Kram
Vi är fyra elever på Umeå Universitet som bedriver ett entreprenörsprojekt om att skapa en affärsidé. Vår produkt gör att du som tillverkar jucier och/eller smoothies kan behålla dess färg, smak samt hållbarhet mycket längre – helt utan tillsatser! För att förverkliga denna produkt behöver vi DIN hjälp med att besvara nedanstående frågor.
Tack på förhand!
https://docs.google.com/forms/d/1lrRqzKoFiatztfsejt7Yl2yTHGLtEaBz2bUK0Klyu94/viewform?usp=send_form