Hej världens bästa läsare ♥
Till veckans fredagstips bjuder jag på receptet på min hemkokta mangosylt. PT-fia tipsade härom veckan att använda chiafrö för att få en bra syltkonsistens och det blev ju fantastiskt bra! Det kommer jag fortsätta med även i framtiden 🙂
Varsågoda – hemkokt, sockerfri mangosylt!
Ingredienser:
- 2 mogna mango
- 12 färska dadlar (torkade går också bra)
- 1/2 tsk vaniljpulver
- 3 dl vatten
- 1/2 dl chiafrö
Skala och tärna mangon i små bitar och lägg dem i en kastrull. Häll på vatten, lägg i dadlar och vaniljpulver. Koka sedan mangon mjuk i ca tio minuter. Stavmixa sedan sylten slät och häll på chiafrö. Låt den svälla ihop och häll upp sylten i burkar!
Håller någon vecka i kylen, men precis som med äppelmoset använder jag flera små burkar som jag fryser in och plockar fram vid behov.
Rekommenderas varmt!
Till gröten, pannkakorna, keso/ kvargen, yoghurt/ filen, smoothien, chiagröten, glassen, kladdkakan eller som en söt sås till maten!
Kram / Emma.
Kan man byta ut chaufrön mot linfrö eller blir den rinnig då?
Tror du att man behöver minska på mängden vatten om man använder fryst mango?
Testa, blir den för lös kan du alltid tillsätta lite mer chiafrö 🙂
Häll i askorbinsyra så står dt längre i kylen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Det var länge sedan jag gjorde sylt! jag köper färdig (sockerfri), men det är ju mycket bättre att göra egen. Jag har länge tänkt att göra hallonsylt med chia, men mango lät ju jättespännande!
Måste testa!
Använde ditt recept på äppelmos som inspiration & slängde ihop en päronsylt i veckan, sååå gott!! 🙂
12 dadlar känns väldigt sött. Ska testa, men skär nog ner på dadlarna!