Hej ♥
Paj är ju en sån där maträtt som känns ganska lyxig, men samtidigt är väldigt enkel att göra. Den går att förbereda och sköter sig själv fram tills det är dags att äta bara förberedelserna är gjorda. På en helt vanlig tisdag känns det faktiskt lyxigt och extra gott med en god paj till middag. Vinglas (med vatten) och tända ljus gör det hela snäppet ännu bättre! Jag lovar!
Receptet fick jag från en av mina PT-onlinekunder – dock är den lite modifierad och ”Emma-nischad” + att jag även hittade på en ny pajbotten (på kikärtor) och därför delar jag jag såklart receptet med er!
Pajdeg:
- 230 g kikärtor
- 1/2 dl olivolja
- 3/4 – 1 dl (havre) mjöl
- 1 tsk salt
Sätt ugnen på 200 grader. Stavmixa kikärtor och olivolja till en slät kräm och blanda sedan i salt och mjöl tills degen blir lagom kladdig. Tryck ut degen i en pajform och låt den sedan stå kall en stund. Förgrädda pajskalet i 10 – 15 minuter (tills den fått lite färg). Gör under tiden fyllningen.
Ingredienser:
- 500 g (älg) färs
- 1/2 purjolök
- 2 vitlöksklyftor
- 2 dl rött vin
- 2 msk örtagårdskrydda
- Smör
- Örtsalt
- Pepparmix
- Vitlökspulver
- 3 ägg
- 2,5 dl (havre) grädde
- 100 g västenbottenost
Hacka purjolök och vitlök och fräs i smör. Tillsätt älgfärsen och bryn den tills den får lite färg. Krydda efter smak och häll sedan på vinet. Häll över färsblandningen i pajformen. Vispa ihop ägg, grädde och ost och häll över äggstanningen över pajen. Grädda hela pajen på 225 grader i 30 – 40 minuter eller tills den är genomstekt.
Receptet räcker till 4-5 personer.
Hoppas ni gillar det!
Kram / Emma.
Hur många receptet räcker denna till och hur stor pajform ska man använda?:)
Fyra portioner 🙂 Jag hade en ”vanlig” pajform!
Spännande recept, väldigt höstigt!
Kan även tipsa om en härlig höstgryta för murriga kvällar, finns här: http://kroppochkost.se/?page_id=22
Åh, tack för tipset 🙂