Konditionsträning definieras ”organismens förmåga att arbeta med relativt hög intensitet under en längre tid”.
Hjärtat är den muskel som pumpar runt blodet i kroppen. Det har ett eget fantastiskt retledningssystem som gör att det slår alldeles av sig självt. Blodet syresätts i lungorna och transporteras sedan vidare ut till muskler och organ som är beroende av syret för att kunna arbeta under en längre tid.
När musklerna arbetar med tillgång till syre kallas det för aerob träning. Aerob träning är synonymt med uthållighetsträning – det betyder att vi kan vara igång i stort sett hur länge som helst så länge musklerna har tillgång på energi.
Musklerna kan också arbeta utan tillgång på syre, men bara en kort stund eftersom det då bildas mjölksyra som gör musklerna sura (mjölksyra har väl alla känt på och vet vilken smärta det innebär?). Muskelarbete utan tillgång på syre kallas anaerob träning. Mjölksyra bildas ofta vid högintensiva pass (intervaller) och det är därför vi inte kan hålla på så länge under dessa pass.
Puls
Pulsen är hjärtats slag/ minut. Beroende på vilka krav som ställs på kroppen ökar eller minskar hjärtat sin pumphastighet.
Vilopuls
Vilopulsen är den lägsta pulsen – den pulsen man har när man ligger ner och är helt avslappnad (tas på morgonen precis när man vaknar). I vila slår hjärtat runt 70-80 slag per minut beroende på om man är man eller kvinna, och är man vältränad kan man ha en ännu lägre puls. Gunde Svan hade en gång i tiden under 30 slag per minut när han var som bäst tränad.
Slagvolym
Slagvolymen är den volym blod som pumpas ut vid varje slag. Är man bra tränad anpassar sig kroppen genom att öka slagvolymen och det är just det som är en av effekterna vid bättre kondition. Hjärtat har då alltså anpassat sig och behöver inte slå lika fort som innan för att tillgodose kroppens behov av syre. Vältränade personer har alltså en större slagvolym – och därav en lägre vilopuls.
Hänger ni med?
Maxpuls
Maxpulsen är den högsta pulsen som hjärtat kan komma upp i vid maximalt arbete. Det är svårt att komma upp i maxpuls eftersom det kräver en sån enorm ansträngning och det är egentligen ingenting vi bör sträva efter när vi tränar. Dock kan det vara bra att göra ett test för att få veta vad man faktiskt har för maxpuls då det har betydelse i träningen.
Maxpulsen är genetiskt bestämd, men det finns också en formel som man kan gå efter. Formeln kan stämma in på vissa individer, men man ska ta den med en nypa salt:
För män: 220 – ålder
För kvinnor: 226 – ålder
Men vill ni stasta på konditionsträning och få rätt syfte med varje pass rekommenderar jag er att göra ett riktigt maxpulstest med en testledare.
Arbetspuls
Arbetspulsen är den puls som ligger mellan vilopuls och maxpuls. Arbetspulsen sänks desto bättre tränad man blir. Låt oss säga att jag springer 2 km med en hastighet på 6 min/ km och då har en puls på 160 slag/ min. Under fyra veckor löptränar jag 3 gånger i veckan och förbättrar konditionen. När jag nästa gång gör testet 2 km i samma hastighet har pulsen sänkts till 150 slag/ min. Arbetspulsen har alltså sänkts.
Eftersom konditionsträning handlar om pulsträning förstår ni kanske att en pulsklocka kan vara mycket användbar om man vill optimera sina träningsresultat. Med en pulsklocka kan vi mäta hjärtats aktivitet och därmed ha olika syften med träningen, vilket jag kommer prata om i senare inlägg!
Hur många använder sig av pulsklocka?
Har ni tips på saker ni vill jag tar upp i senare inlägg? Kommentera önskemål här så ska jag försöka ta hänsyn till dessa i kommande inlägg!
Kram / Emma.
Besök gärna min blogg skulle betyda allt! 🙂
Åh, vilken bra info!! Försöker verkligen lära mig mer om träning just nu 🙂
Riktigt bra inlägg !! Detta tema kommer jag gilla att läsa om =) Vad finns det för tester man kan göra när man vill ta reda på maxpulsen?
Jag kör med pulsklocka, med hjälp från dig Emma så hittade jag en som jag trivs bra med. Det känns skönt att ha koll på träningen och utvecklingen! Tack för ett bra inlägg 🙂
Kul! Bra info!
Vore kul med lite tips på övningar för att stärka musklerna inför löpning, samt tips på stretch och rörelseträning som kan vara bra. 😀
Vad roligt med lite löpfokus! Jag skulle gärna läsa om intervallträning; hur mycket ska man ta ut sig?, gör intervaller nytta även om man inte tar ut sig så att man blir helt slut?, tips på bra och roliga intervaller mm!:)
Och det här med löparrelaterade skador skulle också vara jättteintressant om du tog upp, samt tips på vilka muskler/muskelgrupper som är viktiga att tänka extra på då man löptränar för att slippa skador.
Tack för en superbra och inspirerande blogg:D
Tack för infon!Jag har alltid undrat om män och kvinnors maxpuls är densamma, men det är den alltså inte?:)