Hej vänner ♥
Annie bakar och lagar en himla massa gott – och bland alla hennes recept hittade jag detta underbara bröd, gjort på groddat bovete och solroskärnor (fast jag bytte ut dem till pumpakärnor), vatten, salt och basilika. Helt fantastiskt gott blev det och en hel hög med smörgåsar till lunch igår 😀 Hehe.
Ingredienser:
7 dl groddat bovete*
2,5 dl solroskärnor/ pumpakärnor
1/2 dl vatten
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 msk torkad basilika
*Groddat bovete gör du genom att lägga helt bovete i kallt vatten och ställer in i kylskåpet. Ta ut varje dag och skölj bovetet. Vips så har du groddat bovete (tar några dagar).
Sätt ugen på 175 grader. Släng bovete, salt, basilikaoch vatten i en matberedare och mixa till en deg. Tllsätt sedan frön och blanda runt (utan att mixa). Häll över degen i en bakplåtspappersklädd form och kör in i ugnen i 50-60 minuter.
Personligen så älskar jag bovetesmaken i bröd. Att det dessutom är sådär lite härligt segt och knaprigt som surdegsbröd gjorde det hela ännu bättre! Nötlimpan har fått en konkurrent 😀
Kram / Emma.
Åhh vad gott det var!! Snabbt, enkelt och superlätt att göra! Dessutom fint för kroppen!! Nästa gång ska jag experimentera lite med receptet 🙂
Jag sköljer det en gång om dagen, men jag misstänker att den uteblivna effekten kan ha att göra med att bovetet är kanske åtta år gammalt. Hittade det i skåpet och tyckte att det vore synd att slänga! Men det är relativt mjukt nu, kanske kan baka brödet ändå..?
Hur många dagar ungefär? Mitt bovete verkar stendött haha, har haft det blött i tre dagar nu och ser ingen skillnad. Jag har det i en djup bytta med vatten på, det blir ju ganska tätt längst ner i botten och istället väldigt mycket vatten på toppen..? 🙂
Tack 🙂
Precis vad jag sökte efter och det blev väldigt gott!
Jag hade fryst basilika och ska nog ha i ännu mer nästa gång.
Tack så mkt 🙂
Vad är det för bovete du köper är det vanligt i förpackning? Fattar inte det med groddningen kan du inte förklara lite mer? 🙂
Tack för en sjukt bra blogg!! 🙂