Emma Barremyr

Förberedelser inför en vandringsresa!

 

IMG_7387

 

Hej Emma! Jag ska snart ut på min första vandringsresa och undrar om inte du kunde ta upp lite tips vad gäller klädval och utrustning? Jag har gått dagsturer i svenska fjäll förut men nu ska jag vandra i Nordafrika. Det är en organiserad resa men jag tänkte ändå att det vore bra att fråga någon med erfarenhet av sånt. Har följt din blogg ett tag och blivit så himla sugen på att göra liknande grejer och nu äntligen ska jag iväg! Kram!

 

Hej!

Vad roligt att du äntligen kommer iväg på en resa du drömt om! Jag är glad att jag inspirerat dig och vill mer än gärna ge dig mina tips 🙂

När det kommer till kläder och utrustning finns det mycket att tänka på och ta hänsyn till, och det allra viktigaste är att läsa på om stället du ska vandra på. Vad har du att förvänta dig? Hur är vädret? Är det kallt/ varmt, eller både och? Din packning och utrustning är alltså beroende av vilket klimat du ska vandra i.

När vi gick upp för Kilimanjaro gick genom många olika klimatzoner, vilket gjorde att utrustningen blev ganska omfattande. Första dagen genom ett tropiskt landskap och då var det bara shorts och t-shirt som gällde. Dagarna som följde därefter hade vi ett par slitstarka byxor, en t-shirt, en varm tröja och en vind- och vattentät jacka (och regnbyxor). På kvällen var det skönt med ett underställ. Till toppbestigningen behövdes riktigt varma kläder och jag skulle rekommendera täckbyxor om det kan bli flera minusgrader. Ofta blåser det på högre höjder, och då kan kyleffekten bli riktigt tuff. På överkroppen rekommenderar jag en varm dunjacka om kvällar och nätter är kalla. Sen är det självklart bra att ha med mössa, vantar och sockor. 

Här kommer en lista med mina tips!

  • Bra skor kan nog vara det allra viktigaste när det kommer till utrustningen. För bra skor kan det vara värt att lägga någon extra krona. Se till att du går in dem väl och att de inte ger dig skavsår eller något sånt tråkigt. Och skulle det ändå skulle hända att du får skavsår – se till att ha med skavsårsplåster!
  • Om du ska vandra på höga höjder är glukospulver jättebra att ha med. Likaså vätskeersättning och Imodium eller liknande ifall du drabbas av akut diarré. Höga höjder gör att vi kan bli sjuka och må dåligt och därför är dessa tre saker jätteviktiga att ha med. Eler dessa tre saker är ALLTID bra att ha med, även om du inte ska upp på hög höjd – vi kan ju bli sjuka av andra saker också.
  • Om du ska vandra i ett annat klimat än vad du är vad vid kan det vara bra att åka dit några dagar innan för att acklimatisera dig, speciellt om du ska upp på hög höjd – då minskar risken för att du ska bli höjdsjuk.
  • Ryggsäcken som du bär på ryggen ska vara skön, så åk till butik och prova ut en som passar dig. Där kan det precis som vid skorna vara värt att lägga någon extra krona.
  • En varm sovsäck var jag riktigt glad att jag hade med mig. Det gjorde att jag inte frös om nätterna, utan istället sov gott och fick energi och återhämtning!
  • Snacks – torkad frukt, nötter, choklad och andra diverse godsaker som går snabbt att stoppa i munnen när energin dalar. Det går inte att ta med för mycket utav 🙂
  • Glöm inte GLASÖGON!!!
  • Och så självklart solskyddsfaktor – gärna så hög som möjligt då solen är stark på höga höjder. Jag rekommenderar denna till ansiktet <– (klicka).
  • En camelback är guld värd att ha i ryggsäcken!
  • Avslutningsvis repeterar jag det jag nämnde ovan – riktiga och rejäla regnkläder, ett bra underställ, varma tröjor, mössa, vantar och sockor, en varm jacka (gärna dun), täckbyxor, (självklart beroende på hur kallt och varmt det är då)

 Är det någon som vill lägga till något på listan är ni välkomna att dela era tips i kommentarsfältet!

 

Och så några Kilimanjarobilder på det 🙂

IMG_0036 (2) IMG_7307 IMG_7522 IMG_7576 IMG_7596 IMG_7531 IMG_7517IMG_7382IMG_7404IMG_7537IMG_7529

 

Hoppas att du får en UNDERBAR vandringsresa!!!

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Josefine

    Hej! Jag ska åka på en lång resa till Afrika nu i höst och tänkte bestiga kilimanjaro som jag velat göra under en lång tid. Det är himla roligt att börja köpa alla saker man behöver inför vandring och en långresa. Det jag undrar är vilken temperatur som din sovsäck klarar? Jag har läst på en sida att de rekommenderar en som klarar minst -15(för kilimanjaro), men har fått lite frågor om det verkligen behövs när jag pratat med bekanta och andra människor, att man istället kan klä på sig mer i och med att jag inte behöver en sådan varm sovsäck till resten av resan. Men jag känner att det kan vara rätt skönt att ha en ordentlig sovsäck utan att behöva ha flera lager kläder på sig.

    1. Emma

      Min sovsäck har en extremtemperatur på -30 och en komfort på -15. Jag hade INTE velat haft en tunnare där då nätterna var jättekalla när vi var där. I regnskogszonen var det kanske lite väl, men de andra nätterna var det skönt att ha en varm sovsäck att krypa ner i 🙂 Så även om andra rekommenderat dig att sätta på dig kläder istället rekommenderar jag en bra och varm sovsäck 🙂 Hoppas ni får en härlig resa!

  2. Anonym

    Oj att åka på vandringsresa har alltid varit en stor dröm för mig! Ska ta och skriva det på min ”bucket-list”! Jätte bra råd och tips! Stor kram från grannlandet! 🙂

stats