Emma Barremyr

Mina tankar om höstdepression

Hej vänner ♥

Hösten har under många år varit en tuff tid för mig, och även om jag alltid gillat tanken på hösten och allt vad det innebär så har mina höstar varit långt ifrån sådär härliga som jag tänkt mig att de skulle bli. Istället har hösten, och framför allt november varit en tid förknippad med mörkertrötthetångest och nedstämdhet. Såhär lät det när jag för ett år sedan berättade om mina tankar kring hösten för er!

När vi gått in i november har det alltid känts lika tungt att veta att det är hela två månader kvar tills vi vänder mot ljusare tider igen. Många gånger har jag önskat att jag fått krypa in i ett idé och bara sova bort denna trista månad. Det har inte spelat någon roll hur positiv inställning jag än haft, jag har ändå alltid slutat på samma ställe – trött och ledsen!

Men förra hösten hände något, och jag mådde faktiskt bättre än vad jag gjort på många år!

img_9416-980x653

Jag tror helt klart att jag är en person som är i stort behov av dagsljus, och som påverkas negativt av mörkret i långa loppet. Men jag tror också att jag tidigare har varit alldeles för hård mot mig själv när jag inte mått bra, att jag stressat över hösttröttheten och inte lyssnat på kroppens signaler, vilket har gjort det hela ännu värre. Därför har jag satt lite käppar i hjulet på mig själv tidigare år.

Förra året hade jag accepterat min utmattningsdepression och jobbade verkligen hårt för att ta hand om mig själv på riktigt. Jag tillät mig själv att vara sjukskriven hela hösten för att samla nya krafter och la mycket tid på terapi och yoga. Jag la också fokus på att rå om mig själv, hade ett luftigt schema med mycket tid för vila och försökte vistas utomhus i dagsljus minst en timme om dagen.

Allt detta som jag gjorde för mig själv då var så viktigt! 

img_0281-980x653

Även i år tänker jag att jag behöver vara lite extra snäll mot mig själv nu när jag vet hur hösten kan få mig att må. Jag får helt enkelt acceptera att jag inte kan vara den där starka Emma som hittar på massa saker och jobbar stenhårt när jag vet med mig att den här är en tid då ja är lite skör!

Tid för vila och mig själv är det allra viktigaste! Jag tänker därför att det är klokare att säga nej till en sak för mycket, än att säga ja till en sak för mycket. Även om det känns tråkigt att säga nej så kommer jag precis som förra året i så lång utsträckning som det går låta bli att boka upp mig på saker och ting. När jag är sådär trött orkar jag inte göra allt jag vill. Därför är det bättre att ha ett oplanerat schema med tid för vila och istället kunna hoppa på spontana saker om jag skulle känna för det!

Och det här med att vistas utomhus i dagsljus – LIVSVIKTIGT!!! Promenader och träning utomhus kommer därför ligga högt upp på min prioriteringslista i höst, och målet kommer vara att vistas utomhus i dagsljus minst en timme om dagen!

img_0131-980x653

Och för att lyfta upp den här hösten lite extra kommer jag förutom att fokusera på ett lugnt schematräning och promenader i dagsljuset också fylla hela huset med tända ljus för extra mysighetskänsla, yoga och göra mindfulnessövningar VARJE dag, ta många långa sköna bad, laga goda middagarplöja serierkramas mycket, tjuvstarta julbaket och njuta av livet så mycket jag bara kan!

 

Hur kommer du spendera din höst?

Vad gör du får att må så bra som möjligt under de mörka månaderna?

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Mari

    Så viktigt. Jag kommer göra som du, inte alls planera upp mig på så mycket. Jag ska spara på energin. Den behövs. Jag ska vara ute, andas frisk luft. Stanna upp. Vila. Bara omringa mig med sådant jag gillar och får energi av.
    kramar

  2. Karin

    Försöka bli frisk från bulimin. Har precis börjat min resa och livet känns rent sagt skit. Tagit på mig massor med jobb utöver skola och tackar ja till vänner och annat för att slippa vara ensam i risk för att hetsäta. Känner hur kroppen inte orkar mer och började gråta när jag läste ditt inlägg nu. Måste ge min kropp vila. Ro. Sömn. Ledigt. Men det är så svårt när varje minut känns som en kamp. Varje dag känns som en evighet. Vill bara somna och vakna frisk & fri om ett halvår-ett år.

    1. Emma

      Stor kram till dig! Du har mycket att kämpa för, och du kommer klara det om du vill! Det är fint att du äntligen bestämt dig för att kämpa. Livet kommer bli bättre, påminn dig om det VARJE dag, flera gånger om dagen!!! <3

stats