Emma Barremyr

Menskoppen och dess fördelar + gifterna i tamponger och bindor!

Hej vänner ♥

I snart tre år har jag använt menskopp som skydd under mina menstruationer! Menskopp har funnits länge, men jag hade ändå aldrig hört talas om den förrän för tre år sedan då en väninna till mamma berättade om den för mig. Jag beställde hem en direkt och har sedan dess aldrig använt en tampong igen. Menskopp är enligt mig är en av de bästa uppfinningarna någonsin!

Nu tänkte jag i samarbete med menskopp.se berätta lite mer om menskopp och dess fördelar! Eftersom jag jobbar med hälsa på flera olika plan tycker jag att det är viktigt att lyfta ämnet mens och prata om hur vi kan ta hand om oss själva på bästa sätt. Det finns nämligen flera hälsofördelar med att använda en menskopp.

En menskopp är en liten kopp gjord av silikon godkänt för medicinskt bruk som samlar upp mensen istället för att suga upp den som en tampong. Detta gör att den inte påverkar och torkar ut slemhinnorna i underlivet, till skillnad från de traditionella mensskydden.

Med andra ord så är den väldigt snäll mot kroppen. Den samlar upp mensen och behöver bara tömmas 1-2 gånger om dagen. Den läcker inte vid korrekt insättning och funkar också utmärkt att bada med. Vid korrekt skötsel kan den dessutom hålla i upp till 10 år och är därför otroligt miljösmart och snäll mot plånboken. En kvinna använder i genomsnitt ca 12 000 tamponger och bindor under sin livstid eller ca FYRA menskoppar. Det gör också såklart en enorm skillnad för sopbergen!

IMG_4652 IMG_4653

Här är flera fördelar med att använda menskopp:

  • Menskopp är hälsosamt. Den torkar inte ut dina slemhinnor som tamponger gör och får dig inte att känna dig lika svettig som vanliga bindor med plastskikt. Den ger inga allergiska reaktioner och stör inte slidans fuktighetsbalans. Den stör heller inte den naturliga avstötningsprocessen av menstruationsblod, döda celler och bakterier. En menskopp är gjord av silikon godkänt för medicinskt bruk som inte är en bra grogrund för bakterierdet är därför den kan sitta på plats i upp till 12 timmar.
  • Menskopp är miljövänligt. Med rätt skötsel håller den sig i många år. Under tiden som du använder den skapar den inget avfall – inga införingshylsor, inga förpackningar, omslagspapper eller använda tamponger som bygger sopbergen och stoppar upp avloppen. Den är bättre för vår värld.
  • Menskopp sparar pengar. Den är ekonomisk att använda. Om den sköts på rätt sätt håller den i många år och du kan då lägga pengarna på något roligare än tamponger och bindor varje månad.
  • Menskopp är bekväm och snäll mot kroppen. Vid rätt införing läcker den inte och den kräver också färre byten än tamponger. Tömningen är individuell, men många kan använda den upp till tolv timmar innan den behöver tömmas. Du behöver inte oroa dig för att glömma tampongerna hemma – när menskoppen är full tar du bara ut, tömmer, tvättar och sätter in den tillbaka.

Läs mer om fördelarna med menskopp här!

IMG_4657

För mig – som ofta är virrig och tidigare alltid glömde tampongerna hemma är det fantastiskt skönt att inte behöva tänka på att ”byta” tampong under dagarna. Jag vet att jag har säkert skydd vart jag än är och blir den full är det bara att plocka ut, tömma och tvätta den.

Det var lite trixigt till en början att veta hur jag skulle få in den, men efter att ha använt den ett bra tag kändes det till slut naturligt! Sitter den fel kan den läcka och därför krävs det lite träning till en början. Att jag dessutom sparar massvis med pengar är ett annat plus – på bara några månader sparade jag in pengarna jag annars skulle lagt på att köpa tamponger och bindor genom att använda menskopp istället!

Klicka här för att se hur du använder menskopp!

IMG_4660

På senaste tiden har det pratats och skrivits mycket om gifterna och de cancerframkallande ämnena som finns i tamponger. Det här är fruktansvärt och jag kan inte förstå att innehållet i mensskydden inte kontrolleras. I en pressrelease som skickades ut häromdagen angående kemikalierna i mensskydd skrevs det även om vaginans upptagningsförmåga av kemikalier som verkar vara långt högre (10-80 ggr högre) än vid oralt intag av samma substans!

Jag fastnade särskilt för den här meningen:

Att få in ett cancerframkallande kemiskt bekämpningsmedel i kroppen, nära livmodern, är skrämmande. Framför allt då man har sett att kvinnans vagina absorberar kemikalier 10 till 80 gånger effektivare jämfört med munnen”.

Det här tycker jag är extra viktigt att lyfta och vill därför uppmuntra fler till att använda menskoppen! Inte bara för miljöns skull, utan för vår din egen hälsas skull, och för att vi ska slippa få i oss gifterna.

Den glada nyheten är att mensskydden ska börja kontrolleras nästa år!

 

Om ni vill läsa – här är artiklar som publicerats senaste tiden angående gifterna i tamponger och bindor:

>> Såhär skriver tidningen Hälsa

>> Sydsvenskans artikel

>> Tidningen Må Bra’s artikel

>> ETC’s debattartikel om giftet i mensskydd

>> Hallandsposten om granskningen nästa år

 

IMG_4663

Menskoppen finns i två olika storlekar som passar alla kvinnor. En kopp för dig som fött barn eller är över 30 år, och en för dig som inte fött barn och är under 30 år. Skulle det ändå vara så att storleken känns fel – då har du storleksgaranti och kan byta din menskopp utan extra kostnad hos menskopp.se.

 

Menskoppen kostar 299:- och finns att köpa här!

För att uppmuntra fler till att börja använda menskoppen vill jag och menskropp.se erbjuda er 10% på en menskopp. Ange koden PTBYEMMA för att ta del av rabatten.

 

I samarbete med menskopp.se.

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Alexandra

    Jag har använt menskopp sedan 2008! Så ganska länge nu… Det är ju i princip den bästa uppfinningen i människans historia. När jag köpte min fanns det inte på många ställen i Sverige ännu och min är gjord i latex. Men den har hållt och är fortfarande fräsch.

    1. Emma

      Ja det var verkligen länge! Håller med om att det är bästa uppfinningen någonsin 😀 Även om det var lite krångligt i början skulle jag aldrig byta bort menskoppen till tampong igen, aldrig 😀 Fantastiskt att den håller sig fräsch så länge också 😀

  2. Emelie

    Alltså åh, jag har köpt en menskopp men FÅR INTE IN DEN. Alltså jag har varit sexuellt aktiv i flera år, så jag menar det är inte så att jag inte får in någonting där. Men I just cannot get it in. Vill så gärna använda menskopp (främst för ekonomin då jag studerar)… tog det lång tid för dig Emma, eller någon annan här inne, innan ni fick till det? KRAM <3

    1. Emma

      Hmm, ja det förstår jag är frustrerande! In den hade jag inga problem att få, men det var lite trixigt att få den att sitta rätt till en början. Har du testat att vika ihop den på mitten som på bilden ovan när du stoppar in den? Det är mitt trix, annars går det aldrig 🙂 Här kan du se lite instruktioner om du vill –> https://www.menskopp.se/howto 🙂 Lycka till kära du <3 Kram!

    2. Lisa Perby

      Hej!
      Jag såg din fråga och tänkte att jag kanske kunde hjälpa till lite.
      Frågan är VARFÖR det inte går. Det finns något som heter vaginism som gör att man har svårt att få in saker i vaginan. En annan anledning kan vara att det inte finns tillräckligt med ”glidmedel”. Då kan man till exempel använda ett vattenbaserat glidmedel till hjälp (om koppen är gjord av silikon, silikon och olja går nämligen inte ihop). Är det en kopp av plast så borde du kunna använda samma sak men jag är inte säker.
      Om koppen upplevs som lite hård så kan du sitta och klämma lite på den (funkar återigen om det är silikon) samt kanske skölja den med varmt vatten innan du sätter tillbaka den så att den blir mer följsam (inte för varmt bara!).
      Det finns även flera olika vikningar att prova, googla på vikningar menskopp så kommer det upp massor. Punch down eller snäckvikning kanske skulle göra det lättare för dig då den blir lite ”spetsigare” vid införandet.
      Du är varmt välkommen att maila mig om du har fler frågor på info@menskopp.se
      MVH
      Lisa Perby
      http://www.menskopp.se

  3. Amma

    Hej Emma! Ett så himla upplyftande inlägg! Har själv använt menskopp i drygt fyra års tid och det är det bästa jag köpt i hela mitt liv! Så himla skönt att slippa tänka på tamponger och bindor. Med koppen känner jag mig mycket fräschare och, som du beskriver, slipper tänka på att ha skydd med sig i väskan. Superbra när en är på resande fot eller faktiskt bara är på stan under dagen. Älskar min menskopp och rekommenderar alla jag pratar med att köpa den, även om de flesta jag pratat med tycker att det är äckligt. Vi måste verkligen få bort tabun som ligger över mensen!! Tycker du är en fantastisk förebild!!

    1. Emma

      Blir så himla glad när det uppskattas! Håller med om att det är SÅ skönt att slippa tänka på tamponger och bindor! Jag känner mig också mycket fräschare 🙂 Tusen tack för dina fina ord <3 Det gör mig glad när du ser mig som en förebild! Jag håller med om att vi verkligen behöver lyfta tabun kring mensen! Kram

  4. Amelie

    Hej Emma!
    Jag såg ditt inlägg om menskoppen på instagram och tänkte bara passa på att ge ett litet tips.
    Tipset gäller alla kvinnor som använder spiral som preventivmedel. Om man vill använda menskopp samtidigt är det viktigt att tänka på att man inte drar den rakt ut, så att det blir ett litet vakuum, när man tar ut den. Istället ska man lirka lite så att luft kommer in på sidan och sedan ta ut den. Detta för att vakuumet kan göra att spiralen lossnar från sitt läge eller i värsta fall åker ut helt, något som blivit allt vanligare i vården sedan menskoppsanvändandet ökat. Kan vara bra att veta om man vill börja använda menskopp. Hoppas allt är bra med dig! Med vänlig hälsning, Amelie Lannemyr

    1. Emma

      Tusen tack Amelie! Det är ett jättebra tips och jag uppskattar så att du tog dig tiden att berätta detta. Det kan jag lyfta i kommande inlägg så att de som använder spiral vet hur de ska göra:) Kram

stats