Emma Barremyr

TRÖSKELINTERVALLER 5*5 min

DSC_9799

 

Hej träningskompisar ♥

Variationen i träningen är en viktig faktor till framgång oavsett vilken sport du utövar. Kroppen vänjer sig snabbt vid det den utsätts för och därför är variationen viktig. Tränar du på en medelhög nivå är mer träning sällan nyckeln till utveckling, utan i det flesta fall handlar det då om att träna smartare. Vill du utvecklas behöver du helt enkelt variera din träning.

Jag är en löpare som inte springer lopp. Det kanske låter udda, men det har liksom aldrig lockat mig. Jag springer för att jag älskar att vara ute i naturen och för att rörelsen jag får av löpningen gör mig så glad och lycklig inombords. För mig är löpningen en form av mental återhämtning och jag älskar alla mina träningspass där jag får springa (styrketräning är inte alls lika roligt)!

Det är endorfiner och total lycka!

Även om jag inte är ute efter att pressa tider på lopp så gillar jag känslan av att känna mig stark och kunna springa snabbt. Jag älskar att orka det jag vill. Jag älskar att springa långt och jag älskar att känna att jag utvecklas!

Just därför är jag otroligt noga med att variera min träning – för att jag vill utvecklas och bli en bättre löpare. Känna mig stark och uthållig. Det är känslan jag är ute efter!

Jag brukar springa tre gånger i veckan. Alltid ett intervallpass, ett distanspass och ett snabbuthållighetpass. Och så lite benstyrka på det. Variationen gör att jag aldrig tröttnar. Intervallerna är sällan desamma och snabbuthållighetspassen varierar mellan snabbdistans, tröskelpass och töskelintervaller.

Just tröskelintervallerna tänkte jag att vi skulle prata mer om och att ni skulle få testa på!

Målet med tröskelintervaller är inte att springa på maxfart som en kan tro när det står intervaller, utan syftet är att förbättra snabbuthålligheten och löpekonomin. Intensiteten ligger därför på eller precis ovanför laktattröskeln och farten under intervallerna ska vara en fart du kan hålla i cirka 45 minuter. Intervallerna varvas med korta aktiva viloperioder för att kroppen ska få möjlighet till återhämtning mellan varje intervall.

 

DSC_9649

 

Senast jag sprang tröskelintervaller körde jag 5*5 minuter, ett av mina favoritpass när det kommer till tröskelträning.

Börja passet med en lugn uppvärmningsjogg på 10-15 minuter och kör sedan ett par stegringslopp för att få upp farten i benen. Därefter är du redo för intervallerna! Kör igång!!!

Kom ihåg att farten under intervallerna ska vara en fart du kan hålla i cirka 45 minuter – inget maxtempo alltså.

Intervaller:

  • 5 minuter löpning
  • 1 minut aktiv vila
  • 5 minuter löpning
  • 1 minut aktiv vila
  • 5 minuter löpning
  • 1 minut aktiv vila
  • 5 minuter löpning
  • 1 minut aktiv vila
  • 5 minuter löpning
  • 1 minut aktiv vila

Aktiv vila innebär att du går snabbt/ joggar lätt mellan intervallerna, detta för att slaggprodukter ska transporteras bort från musklerna lättare. Står du still blir du lätt stum i benen och vilan förlorar lite sitt syfte. 

Avsluta passet med en lugn nedjogg på 5-10 minuter och gärna lite stretch/ yogaövningar!

 

DSC_9752

 

KLARA, FÄRDIGA, GÅ!

SPRIIIIIIIIIING!!!!!

 

Fler intervallpass:

 

Lycka till!

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Gabriella

    Hej Emma! Jag vet inte om du minns mig men jag var din pt-klient för ca 2,5 år sen. Jag ville bara berätta att idag pluggar jag till hälsopedagog och mitt mål är att i framtiden hjälpa människor till ett friskare liv precis som du gör! Du har länge varit en av mina största inspirationskällor och jag vill tacka dig för ditt jobb du gör med bloggen. Utan dig kanske jag inte hade varit där jag är idag.
    Kramar från Gabriella

    1. Emma

      Hej Gabriella! Klart jag minns dig 🙂 Blir himla glad av att läsa din kommentar, så roligt att du inspireras av mig och att du gör det du drömmer om. Jag tror inte du kommer ångra dig då det är ett fantastiskt jobb! Lycka till med allt! Tack för att du hörde av dig! KRAM

stats