Emma Barremyr

Emmas vegetariska blomkålspizza

Hej snyggisar ♥

Annie inspirerar mig enormt mycket till att vilja börja äta mer vegetariskt, mycket på grund av att det ser så fantastiskt vackert och gott ut, men mest för att värna om djur och natur. Köttindustrin har en stor klimatpåverkan och även om vi endast köper kött från ekologiska gårdar och jagar älg från skogen vill jag som bloggare föregå med gott exempel och visa upp vegetariska alternativ på måltider! Jag måste erkänna att jag blev riktigt ledsen när jag härom dagen såg på nyheterna att köttkonsumtionen i Sverige har ökat ytterligare det senaste året!

Så. Därför tänker jag från och med nu försöka få in mer vegetariska recept och alternativ på bloggen. Egentligen så äter jag vegetariskt ganska ofta, både till frukost och lunch – men utan att tänka på att det faktiskt är vegetariskt. Pannkakor, omelett, olika soppor, gröt o.s.v. är ju faktiskt vegetariska!

Först ut bland mina veggorecept är fantastiskt god blomkålspizza som jag experimenterade fram igår!

IMG_9413

IMG_9421

 

Ingredienser (2 personer):

  • 1 blomkålshuvud
  • 2 ägg
  • 1 dl riven parmesanost
  • 1/2 tsk salt
  • Pepparmix
  • Oregano
  • 1 tsk fiberhusk

Sätt ugnen på 225 grader. Riv blomkålen fint och blanda sedan ihop med ägg och parmesanost. Krydda med pepparmix, salt och oregano och blanda sedan i fiberhusk och vänd ut smeten på plåten och forma till en pizzabotten. Kör in i ugnen i 10-15 minuter till botten fått lite färg. Ta ut och lägg på fyllning.

Fyllning:

  • 2 dl salta macadamianötter
  • 1/2 kruka basilika
  • 1 nypa salt
  • svartpeppar
  • 2 msk olivilja
  • 1 msk vatten
  • Passerade tomater
  • Broccoli
  • Färsk champinjoner
  • Körsbärstomater
  • Prästost (eller annan smakrik ost)
  • Pizzakrydda

Mixa macadamianötter, basilika, salt, svartpeppar, olivolja och vatten till en krämig pesto. Bred ut på pizzan och häll sedan på passerade tomater, broccoli, champinjoner, tomater, hyvlad ost och pizzakrydda. Grädda sedan pizzan ytterligare 10-15 minuter.

Jag kan säga att den där peston är gudomlig på!

 

IMG_9411

 

Ät och njut säger jag bara! Trevlig vegetarisk middag!

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Marie

    Jag tycker inte att den ökade köttkonsumtionen är bra men jag tycker inte att vi ska sluta äta kött. Jag tycker att det värsta är att vi köper t.ex. billigt dansk fläskfile som är full med skit som antibiotika, istället för att stödja våra svenska bönder. Det är väl bättre om vi satsar på bra och lokalproducerat kött ibland istället för att köpa billigt danskt ofta! Många har en dubbelmoral och säger att självklart köper de lokalproducerat, men när de väl står i affären väljer de utländskt kött för att det är billigare…

  2. Frida

    Bra initiativ för naturen! Tänk dock på att användning av torkugn är rejält påfrestande även det (vet att du knappast kommer använda den varje dag men något att tänka på!)

  3. Isabel

    Ååh så gott det ser ut och vad glad jag blir av att det finns folk som tänker på det här sättet! Jag går trean på gymnasiet och har mitt projektarbete om köttkonsumtionen och attityden till att minska den. Att äta för mycket kött är verkligen inte bra för någon, miljön och klimatet tar stryk, djuren lider och vi blir sjuka och överviktiga. Ibland känns det som att ingen bryr sig om det här, att det enda viktiga är att det smakar och är billigt. Att läsa din blogg ger mig hopp om att det finns människor som bryr sig om både sin, djurens och naturens hälsa. Du inspirerar! Tack!

  4. Hedvig

    Kul!
    Bra med mer vegetatriskt. Har själv varit vegetarian länge. Prova gärna detta recept:
    Morots- och nötbollar med russin och valnötter
    Innehåller nyttiga fetter och annat bra. Jag brukar äta en god sallad till samt hummus och avokado så klart 🙂
    Jag tycker det är godast med quinoa i, men givetvis går det bra med bovete också om man inte har det hemma. Styrka kan man själv variera, mer eller mindre chili och ingefära.

    4–5 (ca 350 g) morötter
    1 röd lök
    1 äpple
    3 dl valnötter
    1 dl russin
    1 msk finriven ingefära
    0,5 röd spansk peppar, utan kärnor
    1 dl kokt kall quinoa eller hel bovete
    1 dl kikärtsmjöl
    2 msk svarta sesamfrön
    2 msk oskalade ljusa sesamfrön
    0,5 dl kallpressad rapsolja
    salt, nymald svartpeppar

    Skala och ansa morötterna. Riv en morot på grova sidan av rivjärnet. Ställ åt sidan. Skär de övriga morötterna i grova bitar. Halvera löken, ansa och skär i grova bitar. Skala äpplet och skär i grova bitar, skär bort kärnhuset.

    Lägg lök-, morots- och äppelbitarna i mixern tillsammans med löken och övriga ingredienser utom quinoan. Mixa till härlig konsistens, kletig men ändå formbar. Blanda ner quinoan och den rivna moroten för hand.

    Rulla bollar och lägg på ett bakplåtspapper eller ugnsfolie. Droppa lite rapsolja över och strö svarta och oskalade sesamfrö på.

    Grädda i ugn 175°C tills bollarna är gyllenbruna, ca 15 minuter. Låt dem svalna på plåten innan du tar av dem – då blir de fastare!

  5. Yvonne

    Visst är det hemskt att vi äter mer kött än vad som rekommenderas. Ett minskat köttätande är bra både för klimatet, djuren och den egna hälsan.
    Jag blir alltid glad när medvetenheten och intresset för ekologiskt och vegetariskt ökar.
    Ha en fortsatt bra kväll 🙂

  6. Maria

    Hej Emma,

    Jag driver matbloggen http://www.bypogosjan.se där jag uppdaterar med snabba, enkla men hälsosamma recept.

    Jag har en podcat (ät med mig) som går ut på att jag bjuder in en gäst, vi äter något jag lagat och pratar om ämnen kring mat och hälsa. Nyligen fick jag en förfrågan utav en läsare som skulle vilja att du var med i podcasten. Det hade varit riktigt kul om du skulle vilja gästa någon dag?

    Hör gärna av dig till min mail så berättar jag mer,

    Med vänlig hälsning,
    Maria

stats