Emma Barremyr

Svartrotspaj med getost

Min kompis Sanna tipsade mig om en svartrotspaj med getost som hon hittat i Coops tidning ”Mer Smak”. Eftersom vi båda två är så nördiga när det kommer till matlagning älskar både hon och jag såklart att sitta och bläddra i tidningar med recept och att inspirera varandra.

Och receptet på svartrotspajen hade jag helt missat! Sanna gjorde den för några helger sedan och smsade mig direkt och talade om hur god den var, så då var ju jag också tvungen att prova såklart!

Vi gjorde den nu i helgen och WOW vilken god paj! Perfekt till helgmyset eller som mitt-i-veckan-lyx! Och den skulle även passa bra på årets julbord för den som önskar lite nytänkande och gillar vegetariskt!

Orginalreceptet hittar ni här! Jag gjorde bara några små justeringar – bytte ut den vanliga grädden mot havregrädde (eftersom jag gillar havreprodukter bättre) och uteslöt även mjölken som ersattes med en extra dl havregrädde istället. Det blev toppen!

 

Svartrotspaj med getost

(6 portioner enligt originalreceptet, men för oss räckte det bara till 4)

Ingredienser:
375 gram svartrot
1 liter vatten
2 msk äppelcidervinäger
½ msk havssalt
2 ägg
2 ½ dl havregrädde
½ tsk salt
1 krm svartpappar
100 gram getost
10 cm strimlad purjolök

Pajdeg:
1½ dl majs
2 dl rismjöl
100 g kallt smör
2 msk chiafrön
½ dl fiberhusk
½ tsk salt
2 msk kallt vatten

1. Börja med pajdegen. Mixa majsen grovkornig i en matberedare. Tillsätt rismjöl, smör, chiafrön, husk och salt. Häll i vattnet medan mixern är i gång.
2. Krama ihop degen och plasta in. Låt vila i kylen i 10 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
3. Skala svartrötterna. Skär dem i dm-långa bitar. Dela ev. på längden om de är tjocka. Lägg svartrötterna i vatten, vinäger och salt i en vid kastrull. Koka upp och låt koka i 8 minuter. Häll av vattnet och låt svalna något.
4. Kavla ut degen mellan 2 bakplåtspapper till ca ½ cm tjocklek eller tryck ut den i en pajform ca 26 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel. Förgrädda mitt i ugnen ca 10 minuter.
5. Vispa samman ägg, havregrädde, havremjölk, salt och peppar till en äggstanning.
6. Fyll pajen med svartrot, getost och purjolök. Häll på äggstanningen. Grädda mitt i ugnen i ca 35 minuter.

 

 

Kram / Emma.

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats