Elsa

  Vi testar mjölkfri kost mot magknip

  Hej vänner ♥

  Elsa har till och från sedan hon föddes haft en del problem med magen. Det har aldrig varit något kolikskrik eller så mycket skrik över huvudtaget, men mycket stånkande, fisande, rapande och mängder med slemmiga kaskadspyor! Ibland har hon lidit av det, ibland inte. Hon har stundtals haft svårt att rapa och få upp spyorna, blivit kväljd och under dessa stunder gnällt och grinat en hel del, förmodligen för att det både gjort ont och gett henne obehag.

  För ungefär två veckor sedan blev det plötsligt värre med magen vilket vi märkte av då hon började skrika mer dessa stunder. Sedan 6 veckors ålder har hon sedan haft någon skrikperiod varje dag, i början kvällstid, men nu senaste veckan har det varierat lite. Skrikperioderna har egentligen inte varat länge, men det har ändå varit helt fruktansvärt för mitt mammahjärta att behöva se henne lida och ha så ont. 15 minuter med gallskrik räcker för att mitt hjärta ska gå sönder i tusen bitar. Jag känner mig så hjälplös dessa stunder!

  Sedan i torsdags hade det äntligen börjat bli bättre igen och det verkade som om magen var på väg att lugna sig för henne. Men så igår hade vi vår värsta kväll någonsin här hemma när magontet och skrikandet höll i sig i flera timmar! Jag har ingen aning om vart det kom ifrån eller varför det var så jobbigt just igår, men det var en fruktansvärd kväll som jag innerligt hoppas på att vi slipper uppleva igen. Stackars, stackars liten ♥ Till slut lugnade det sig äntligen och då var hon så trött att hon tokdäckade och sen sov hon hela kvällen och natten!

  IMG_5144

  Jag har funderat sååå mycket på vad hennes magproblem kan bero på då jag så gärna vill kunna hjälpa henne! Vi har testat Minifom-droppar utan resultat, ger henne Sempers magdroppar varje dag, har bytt ut de oljebaserade d-vitamindropparna till vattenlösliga och gjort magmassage, men tycker inte att något riktigt hjälper.

  Jag har försökt att se om det kan finnas ett samband med det jag äter, och vissa saker har jag upptäckt förvärrar hennes problem. Hon har bland annat regerat på choklad och jordgubbar, men annars så tycker jag inte att jag kan se något samband. Över lag så äter ju jag en väldigt ”snäll kost” i och med mina egna magproblem, så jag vet inte riktigt vad jag skulle kunna göra annorlunda.

  Det enda jag kan tänka på som vi inte testat är att utesluta mjölk. Mjölkprodukter är ju något som många spädbarn är känsliga mot. Dessutom hade Pelle många svåra allergier som barn, bland annat mjölk, så det skulle ju inte vara helt omöjligt att Elsa ärvt någon allergi. Så nu har vi bestämt oss för att testa ett par mjölkfria veckor här hemma för att se om det kan bli lugnare i magen för henne.

  Nu är ju magproblem är väldigt vanligt hos små barn, speciellt under tre månader då det är under de tre första månaderna som tarmarna utvecklas. Sen hörde jag av en kompis att mellan 6-8 veckor har kolikbarn det som allra jobbigast, och det kan ju mycket väl vara så att det är en jobbig period för alla barn, även för de som inte har kolik (och det är ju där Elsa varit de senaste två veckorna). Det är med andra ord inte alls säkert att hennes problem har något med min kost att göra, men jag tänker att det iallafall inte skadar att testa att utesluta mjölken. Blir det bättre så blir det bättre, och om inte så har vi iallafall testat!

  Sen har jag även beställt hem en pysvenil och funderar på att testa akupunktur på henne om det inte blir bättre när jag utesluter mjölken! Vi får fortsätta att testa oss fram helt enkelt och hoppas på att det blir bättre vid 3 månader om inget fungerar.

  Vi kör igång med mjölkfri kost redan idag så återkommer jag här lite senare i veckan med en uppdatering hur det går för oss ♥

   

  Kram / Emma.

  8 svar till “Vi testar mjölkfri kost mot magknip

  1. Cat skriver:

   Hej, vi hade liknande problem (vilken smärta det är att se sitt lilla knyte så otröstlig) och för oss var det två saker som hjälpte – nexium och mjölkfritt.

   Hon hade silent reflux som ingen märkt och hade förmodligen därför extremt ont i matstrupen – vi fick Nexium när hon var 3 månader och det tog 11 dagar sedan var det som ett lugn lade sig. Men jag slutade två veckor tidigare med all form av mjölk (och hon fick då mjölkfri ersättning som tillägg) Detta hjälpte också en del. Senare visade prov att hon VAR mjölkproteinkänslig också. Innan detta provade vi ALLT, pysventiler, massage, miniform… men det var först när vi fick till Nexium som det började släppa. Vi gav det i liten spruta i munnen, hon lärde sig snabbt att suga det själv – det är sött och gott. Du kan maila mig om du vill ha mer ingående info. Hoppas det löser dig

   1. Emma skriver:

    Tusen tack för att du delade med dig! Jag hade inte hört talas om tyst reflux tidigare och har nu läst på en hel del om det. Symtomen stämmer in på Elsa så ska ta upp detta med BVC när vi ska på två-månaderskontroll till veckan! Tack också för att jag får höra av mig, skulle det visa sig att hon har det vill jag gärna ha mer info och kommer maila dig! Stor kram så länge<3

  2. Lilla skrutten, tips kan vara att prova pysventil, mina pojkar har båda haft väldigt ont i magen på kvällen runt 6 veckor och deet har varit för att de inte kunnat bajsa. Dock hade de inte kaskadspyor eller liknande och det tyder nog på mat.. lycka till!

   1. Emma skriver:

    Tack för att du delar med dig! Har beställt hem en pysventil som jag ska testa på Elsa och håller tummarna för att det kan hjälpa lite 🙂 Kram

  3. Elin E skriver:

   Pysventil är Guds gåva till bebisar!! Det räddade våra nätter ibland! Vår tös hade kolik som började vända när hon var runt 3,5 mån även om det höll i sig med magproblem och svårigheter att bajsa med fruktansvärda gaser och magknip. Hon fick börja äta movicol vid sex månader och äter det fortfarande. Det vi fått veta var att hon hade underutvecklade tarmar. Maten tog sig inte igenom nog fort utan låg och skapade gas och spände i tarmarna. Vi provade verkligen allt när hon hade koliken. För kolik är helt vidrigt och man är ju beredd att göra precis allt för att det ska bli bättre. En period åt jag nästan inget för jag var så rädd att hon skulle reagera på det. Hu vad jobbigt det var! Men nu har vi i alla fall en pigg och glad 14 månaders. Och med det vill jag nog bara säga att oavsett vad som spökar för er Elsa så går det över. Förr eller senare. Till dess är de bara att fortsätta som ni gör dvs att bära henne nära. Och jag ammande också min tjej ofta och tätt då amningen är smärtstillande till viss del. Kändes bra att kunna erbjuda närheten också. Och glöm inte bort att byta av varandra och att vara rädda om er, det blir fort slitigt med en bebis som har ont i magen.

   Och just ja! Vi kom på att djupa knäböj var toppen! Jag hade henne ofta i famnen i en sjal och så höll jag om henne och gjorde knäböj när hon skrek som värst. Och det funkade faktiskt! Och jag fick brutal benträningen på köpet 😉 det var väl kanske nått med rörelsen som gjorde det bättre med magknipen?

   Lycka till, ni fixar detta<3

   1. Emma skriver:

    Stort tack för att du delar med dig av tips och energi! Skönt att det är bra för er nu och att ni har en glad bebis hemma 🙂 Bärsjalen har varit en stor räddning för oss också, tror den är skön att sitta i för magen samtidigt som den ger närhet och trygghet 🙂 Nu har ju inte Elsa kolik och det känns nästan dumt att ”klaga” eftersom hon bara skrikit vid enstaka tillfällen, ofta korta stunder på 10-15 minuter. Det var bara i söndags som hons skrek länge så vi har ju inte så varje dag, men jag förstår att man måste byta av varandra om det håller i sig. Tack igen för din kommentar! ta hand om dig! Kram

  4. Pernilla w skriver:

   Vi har precis prövat akupunktur på våran bebis och jag skulle rekommendera det till alla! Hon blev som en helt annan bebis redan första gången,lugnare och skrikande på kvällen är som bort blåst. Det bästa vi gjort! 🙂

   1. Emma skriver:

    Så underbart att det hjälpt er! Blir så glad att höra det 🙂 Och TACK för att du delar med dig, ska också testa akupunktur om det inte blir bättre för Elsa! Stor kram

  Kommentera

  E-postadressen publiceras inte.