Föräldralivet

  Uppdatering: om magproblem och mjölkfri kost

  God morgon ♥

  Vill börja det här inlägget med att tacka för att ni finns och för att ni delar med er av tips och tankar. Det är verkligen guld värt!

  I gårdagens inlägg lät det kanske som om jag gråter hej vilt här hemma, men så är det ju såklart inte. Under Elsas första sex veckor var vi väldigt förskonade från skrik. Hon skrek mest när hon var hungrig, ville ha närhet eller låg på skötbordet (att byta blöja och klä av kläderna var det värsta hon visste i början), men lugnade sig så fort hon fick komma till bröstet, vara nära eller när vi bytt klart på henne.

  När magen krånglade var det då mest gnäll. Självklart jobbigt att se, men inte så jobbigt att jag grät såklart. Barn skriker ju när de blir hungriga, trötta, vill ha närhet eller liknande. Jag lärde mig snabbt vilka skrik som betydde vad och tyckte därför inte att det var så jobbigt eftersom jag visste vad hon ville och vad som skulle lugna henne.

  De otröstliga gallskriken som varit vid upprepade tillfällen de senaste två veckorna har däremot varit väldigt jobbiga för mig (eller oss, det är ju inte bara jag som påverkas, vi är ju två föräldrar här hemma). Dessa gånger har det varit så uppenbart att hon haft ont, och det är just DET som är så jobbigt att se. Jag känner hennes smärta i hela mig och vad mer kan man göra än att trösta?

  Inget. Så att trösta och bara finnas där är exakt vad jag/ vi gjort. Att känna med henne då och gråta en skvätt är nog som ni säger helt normalt som mamma, även om jag tror att man som högkänslig tar in lite extra mycket. Men ändå skönt att höra att jag inte är ensam om att känna som jag gör!

  Men nog om det nu. Sedan i söndags har vi inte haft några fler gallskriksattacker, så kanske hjälper den mjölkfria kosten hennes lilla mage. Det har ju bara gått tre dagar, så kanske att det kan bli ännu bättre?! Jag ska fortsätta några dagar till och se vad som händer.

  Jag upplever att det är från svalget som hon har de flesta problemen. Hon grinar ofta till när hon rapar/ spyr och har liksom alltid lite spy i halsen som ligger och stör. Fick ett tips om ”tyst reflux” från en läsare, och dessa symtom stämmer in väldigt bra på Elsa. Ska därför prata med läkaren om det när vi ska till BVC på 2-månaderskontroll nästa vecka!

  Är ni fler som har erfarenhet av tyst reflux?

  IMG_0688

  Dricker numera kokoslatte gjord på >> havremjölk iKaffe från Oatly för att få den mjölkfri. Ännu bättre än med vanlig mjölk kan jag lova – så krämig och god!

  Stavmixar ihop 2 dl nypressat kaffe, 1 dl het havremjölk och 1 msk kokosolja och serverar med pudrad kanel på toppen!

   

  Hoppas att ni alla får en finfin torsdag! Här myser vi inne i regnet, men håller tummarna för uppehåll senare under dagen så att vi kan komma ut en sväng!

   

  Kram / Emma.

  2 svar till “Uppdatering: om magproblem och mjölkfri kost

  1. Veronica skriver:

   Vad jobbigt för er med magproblemen! Hoppas det blir bättre snart 🙂 Vad jag har hört är det vanligt med reflux hos bebisar eftersom deras magmun ännu inte är helt utvecklad. Almon kan också få ont när han hetsar ibland och det då kommer väldigt mkt mjölk på en gång. Bra att fråga läkaren om tips! Om det kommer vid bröstet kan ett tips vara att pröva en annan amningsställning. Hoppas den mjölkfria kosten fortsätter fungera!! Kram

   1. Emma skriver:

    Ja stackars lilla Elsa! Jag hoppas verkligen att det bara är magmunnen som inte är helt utvecklad, för hon verkar ha så ont av att ha spy i halsen, får uppstötningar, kväljs och liknande 🙁 Hoppas att det går över snart<3 Och tack för tipset om amningsställning! Kram

  Kommentera

  E-postadressen publiceras inte.