Emma Barremyr

Träning efter graviditet

Hej kompisar ♥

Det har gått några veckor sedan min förlossning nu och hittills har min träning enbart bestått av knip- och aktiveringsövningar samt promenader. Efter en förlossning behöver kroppen (framför allt underlivet) tid för återhämtning och det finns därför ingen mening med att stressa över träning de första månaderna med en liten bebis. Den tiden är till för att knyta an till varandra och njutas av så gott det går i den stora omställningen!

Det som är viktigt direkt efter förlossningen är dock att komma igång med knipövningar, helst så fort det känns okej, samt att aktivera och träna upp de inre magmusklerna innan man kör igång med den ”riktiga” träningen igen. Det är också viktigt att se till så att de yttre magmusklerna går ihop igen. Relaxin, som gör lederna mjuka finns kvar i kroppen ett bra tag och för att undvika skador i bäckenet och andra leder är det viktigt att undvika snedbelastande övningar (t.ex. löpning, utfall och andra enbensövningar) det första halvåret efter förlossningen.

Jag skrev ett om inlägg knip- och aktiveringsövningar under graviditeten, läs mer om det och se film här — > knip- och aktiveringsövningar! Samma teknik för aktivering av dessa muskler gäller även efter graviditeten.

IMG_1134

Med Elsa i bärsjalen ♥

 

Elsa är idag 7 veckor och såhär har min ”träning” sett ut de senaste veckorna!

De första dagarna efter förlossningen hade jag så ont i underlivet att jag knappt varken kunde sitta, stå eller gå. Jag fick bristningar och sydde totalt sju stygn. Det var såklart väldigt svullet och obehagligt, jag vågade varken känna eller titta där nere, och inte heller på något vis försöka aktivera knipmusklerna. Ni som genomgått en vaginal förlossning vet känslan och förstår nog vad jag menar.

Svullnaden gick dock ner förvånansvärt fort och smärtan släppte även den ganska snabbt för mig. Redan efter tre dagar efter förlossningen vågade jag mig på mitt första knip och sen hade jag som mål att knipa 100 knip om dagen. Jag tyckte det var lätt att komma ihåg att göra knipövningarna efter som jag ständigt hade en ”tyngdkänsla” där nere, ungefär som att något var på väg ut. Det fick mig att vilja knipa mest hela tiden!

Den första veckan rörde jag mig knappt alls, men därefter började jag så smått komma igång med kortare promenader. Läs mer om promenaderna här –> promenadlyckan efter förlossningen!

Två veckor efter förlossningen var jag sedan uppe i promenader på 6 km, 100 knipövningar om dagen samt började även komma igång med magövningar för att aktivera magmusklerna via appen ”MammaMage”. Så de senaste fem veckorna har jag njutit av x antal promenader med både bärsjal och barnvagn, hittat knipet och aktiveringen i de inre magmusklerna bra, samt insett att mina raka magmuskler redan är tillbaka på rätt plats (om de vuxit ihop ska de inte gå att få ner två fingrar i bredd). Tyngdkänslan där nere släppte efter ungefär 4 veckor och då började kroppen känns ”normal” igen!

Tanken är nu att jag ska komma igång med lite lättare styrketräningen igen. Knipet och aktiveringen som jag tränat på under hela graviditeten och sedan efter förlossningen ska med ut i vardagen och träningen. Det är viktigt att inte köra för tung styrketräning när man ska komma igång efter graviditeten, utan mer fokusera på att ha bra teknik i alla styrkeövningar och samtidigt kunna hålla knipet och magstödet.

IMG_0882

Bild från en av alla underbara barnvagnspromenader jag fått njuta av i vår 

 

Jag vill som avslut på det här inlägget poängtera att det inte finns något exakt facit för hur vi bör träna efter en förlossning. Generellt sett så återhämtar man sig och kan komma igång med träningen efter förlossningen snabbare om man varit aktiv innan och under graviditeten. Även om det finns vissa generella riktlinjer att följa så handlar det också mycket om att lyssna till sin egen kropp!

Sen är vi alla är olika, återhämtar oss olika fort och har olika förutsättningar för träning. Jämför dig därför aldrig med någon annan, utan utgå alltid från dig själv och din kropp. Och känner du dig osäker på vad du kan göra eller inte göra – ta hjälp!

 

Fler inlägg om mammaträning kommer, men har ni önskemål eller frågor inom ämnet får ni gärna ställa dem i kommentarsfältet nedan. Ska inom kort även försöka få tid till att fota ett gäng styrkeövningar för oss mammor! I fredags var jag på gymmet för första gången på över två månader, så nu när jag är på gång med min egen träning blir det lättare att skriva om träning igen. Snart så!

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Elna - cykellycka, mjölksyra & äventyr

    Åh, jag tycker om sådana här inlägg – jag har en sisådär tretton veckor kvar till förlossning och saknar och längtar så efter vanlig träning och det är superbra att få lite insikt i hur det kan vara efteråt, jag har inte den blekaste aning om vad som väntar 😀

    1. Emma

      Vad glad jag blir att du gillar det! Och jag förstår din längtan, men nu är det inte länge kvar för dig! Du har något helt fantastiskt framför dig 🙂 Kram

stats