healthstories

  Nyttiga fettkällor och recept på bananglass med pepparkakssmul

  Inlägget är ett samarbete med Helhetshälsa, men recept, tankar och åsikter är mina egna.

  img_8154

  Hej kompisar ♥

  Tillsammans med Helhetshälsa vill jag idag lyfta och prata lite mer om olika fettkällor och dess fördelar för hälsan. De nyttiga fettsyrorna är så viktiga att få i sig – för alla, men framför allt för mig som är gravid och har ytterligare en person att tänka på just nu. Det nyttiga fettet gynnar både mig och bebis i magen!

  Helhetshälsa har som idé att göra marknadens renaste tillskott genom att undvika tillsatser som bindemedel, smörjmedel vid kapsling, klumpförebyggande medel och färgämnen. De analyserar råvarorna för renhet och deras produkter tillverkas i Sverige, vilket jag är ett stort fan av! Deras produkter är helt enkelt grymt bra tillskott som jag gillar och själv använder dagligen!

  Häng på så ska jag ge er en liten guide bland olika Helhetshälsas olika fettkällor som gynnar vår hälsa!

  img_8156

  Linfröolja

  Helhetshälsas linfröolja är ekologisk, fri från cyanid och otroligt rik på omega3. Omega3 är bra för blodfetterna och blodtrycket, förbättrar hjärnans kapacitet, skyddar mot inflammation och gör att cellmembranen blir mjuka och elastiska.

  Linfröoljan ger 8 g Omega3 och även om omvandlingen i kroppen från Linfröoljans ALA skulle vara 5% så täcker den fortfarande dagsbehovet av Omega3 fettsyrorna DHA och EPA och slår intaget från de flesta Omega-3 kapslar.

  Perfekt att ringla över salladen eller att mixa ner i smoothien!

  img_8157

  Kaprylsyra

  Kaprylsyra är en kort fettsyra som finns naturligt i bröstmjölk, getmjölk, komjölk och kokosnötter. Fettsyran från kokosolja främjar tillväxten av tarmbakterier och används därför ofta vid överväxt av candida eller parasiter i tarmen.

  AlgOmega3

  AlgOmega3 har hög andel DHA som bygger upp hjärnan, vilket är särskilt viktigt för gravida och små barn. Helhetshälsas AlgOmega3 är garanterat giftfri eftersom algerna odlas i slutna tankar där inga gifter förekommer (vilket är svårt att garantera med fiskolja). Den är dessutom väldigt klimatsmart eftersom att alger ligger längst ner i näringskedjan och det inte behövs en stor mängd som när man utvinner Omega3 från fisk som har sitt Omega-3 innehåll för att de har ätit algerna.

  Graviditetsdepressioner tror man kan bero på brist av DHA hos mamman, då barnets behov alltid sätts först, och då har dränerat mamman på DHA. Att äta AlgOmega3 kan därför verka förebyggande mot graviditetsdepression.

  img_8158

  Solroslecitin

  Solroslecitin är inte bara perfekt för att göra den hemmagjorda glassen krämig, den är en viktig byggsten i hjärnan för produktionen av Acetylkolin (minne, koncentration, depression etc.) och för att leverns renande effekt ska fungera.

  I samband med graviditet och amning används Lecitin även för att motverka mjölkstockning då det tunnar ut konsistensen på mjölken. Ett tips till dig som är gravid och snart ska börja amma!

  Viktigt är att inte blanda ihop med billigt framställt lecitin som används som emulgeringsmedel i mat då den ofta framställs med hårda kemikalier.

  img_8148

  Krämig bananglass med pepparkakssmul

  Ingredienser (2 små eller 1 stor portion):

  1 stora mogna bananer

  1 msk kokosolja

  2 färska dadlar

  1 krm vaniljpulver

  1/2 tsk solroslecitin

  1-2 pepparkakor

  Stavmixa ihop banan, kokosolja och dadlar. Tillsätt sedan vaniljpulver och solroslecitin och mixa lite till. Smula sönder pepparkakorna i mindre bitar med händerna och rör ner i glassmeten. Ställ in i kylen i 2-3 timmar och ta sedan ut och servera med en extra pepparkaka!

  img_8151

   

  I samarbete med Helhetshälsa.

  Kram / Emma.

  7 svar till “Nyttiga fettkällor och recept på bananglass med pepparkakssmul

  1. Veronica skriver:

   Bra tips!!! Jag har dock läst att gravida ska akta sig för algpreparat då de kan innehålla för mkt jod. Annars är ju alger mkt bättre än fiskolja för både människa och miljö 🙂

   1. Emma skriver:

    Hm, jag är osäker på hur det är med omega3-oljan. Tack för feedback, får ta och kolla upp det 🙂

   2. Emma skriver:

    AlgOmegan inte innehåller jod, vilket är vad man är rädd för med algerna för gravida. Även tungmetalldelen kan vara en del, men där är algomegan också helt clean 🙂

  2. Mari skriver:

   Den glassen var inte dålig 🙂

   1. Emma skriver:

    Ellerhur! Så lyxigt och gott mellis 🙂

  3. Jennie skriver:

   Tack för tipsen! Det är så roligt att läsa din blogg, för du är bara två veckor före mig i graviditeten (min bebis är beräknad 3 maj) Det är lite som att se in i framtiden 🙂 Två saker bara: jag trodde inte att gravida fick äta alger? Dessutom hörde jag från min barnmorska senast igår att jag måste sluta äta Omega-3 en månad innan beräknad förlossning, för tydligen verkar Omega-3 blodförtunnande. Är det något du har hört också?

   1. Emma skriver:

    Åh vad roligt att du tycker det är roligt att läsa 🙂 Hoppas att du mår bra!

    Angående alger: Det gäller inte AlgOmegan, då den inte innehåller jod, vilket är vad man är rädd för med algerna för gravida. Även tungmetalldelen kan vara en del, men där är algomegan också helt clean.
    Du behöver extra fettsyror under graviditeten och sålänge man inte överdriver intaget utan ligger på totalt sett dagligen rekommenderat 1-2 g omega-3 per dag så är den blodtunnande effekten inte ett problem 🙂

  Kommentera

  E-postadressen publiceras inte.