Emma Barremyr

Träning under graviditeten

Hej vänner ♥

Ni är flera som önskat inlägg om träning under graviditeten, så i det här inlägget tänkte jag därför att vi skulle prata om just gravidträning!

Det som är superviktigt att komma ihåg när det gäller träning under graviditeten är att alla graviditeter är individuella och därmed väldigt olika. Det finns inget facit för hur alla gravida ska träna. Det är jätteviktigt att lyssna på kroppen, anpassa träningen efter graviditeten och att inte jämföra sig med andra. Träningsfokus ska inte ligga på prestationsförbättringar, utan träningen ska handla om välmående och att stärka kroppen inför kommande förlossning och mammaliv.

Generellt sett så kan den som mår bra och är van att träna mycket sedan tidigare träna på som vanligt under första halvan av graviditeten, förutsatt sänkt intensitet och noga uppmärksamhet på hur kroppen reagerar. Runt vecka 20 bör träningen justeras och vissa övningar bytas ut. Träning som påfrestar bäckenbotten och snedbelastar bäckenet bör undvikas och likaså tunga belastningar i ytterlägen på grund av den ökade ledrörligheten. Det viktigaste är att lägga fokus på att stärka bäckenbotten, bålen, ryggen, baksida axlar och ben, samt att hålla igång konditionen så gott det går.

img_2855

Min träning hittills under graviditeten.

Jag är sedan tidigare van att träna ganska mycket och hade därför ganska höga förhoppningar på min träning innan jag blev gravid, men det blev långtifrån vad jag hade tänkt mig! Illamåendet och den enorma tröttheten gjorde att jag knappt orkade röra på mig alls de första månaderna, och den enda ”träningen” som blev av var korta, lugna promenader bara för att få komma ut en sväng vissa dagar. Under första trimestern tränade jag med andra ord nästan ingenting och vardagsmotionen var även den minimal. Jag låg mest helt utslagen på soffan och jag tror verkligen inte att träning var vad min kropp behövde just där och då, även om det sägs att det ska vara bra.

Sedan vi gick in i andra trimestern, alltså från och med vecka 14 har jag mått bättre och därmed haft möjlighet att röra på mig mer. Jag har nu som mål att träna styrketräning två dagar i veckan och delar då upp kroppen i två pass – ett för underkroppen och ett för överkroppen! Utöver styrekträningen går jag stavgång med min bungypumps fyra till fem gånger i veckan för att få upp pulsen och hålla igång konditionen så gott det går. Stavarna är verkligen grymma, det är så skönt att komma ut och röra på sig och jag är tacksam för varje steg jag får ta!

Min träning är på en mycket lägre nivå än vad jag är van vid, och jag skulle kunna sitta här och vara besviken över hur ”dåligt” jag tränat under graviditeten hittills. Men det tänker jag inte göra. Jag är så stolt över min kropp och har en stor respekt för vad den går igenom. Just nu är jag bara så otroligt glad över den träning jag får till, och jag vet att jag kommer försöka träna eller röra på mig hela graviditeten, men såklart anpassa utefter hur jag mår och hur kroppen känns!

Det är otroligt häftigt att gå igenom en graviditet och det ska bli grymt spännande att se hur just min blir! Och ni får självklart hänga med på resan!

Nästa vecka har jag bokat in en fotografering med min grymma vän och fotograf Caroline Dahlén. Vi kommer fota ett gäng styrkeövningar för gravida som kommer komma upp på bloggen här framöver. Utöver övningstipsen kommer jag även skriva lite mer om konditionsträning, mag- och bäckenbottenträning och löpning i samband med graviditet i olika inlägg.

Har ni önskemål eller frågor inom ämnet får ni gärna hojta till!

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Veronica

    Härligt inlägg!!! Stort tack för att du delar med dig!

    Jag skulle verkligen önska lite styrkeövningar man kan göra hemma utan maskiner (med gummiband, boll och enkla vikter) 🙂
    Sa upp mitt sats-kort och kommer behöva sköta träningen hemifrån.
    Kram!

  2. Josefine

    Tusen tack för detta inlägg. Jag är i vecka 8 och sedan jag märkte att jag var gravid för två veckor sedan har jag sovit och legat i soffan all ledig tid på grund av extrem trötthet och illamående. Det är då frustrerande att läsa om att det är bra för kroppen att hålla igång med sin träning. Tack för att di så ärligt delar med dig.

    1. Emma

      Du gör helt rätt som lyssnar på kroppen och vilar! Du ska inte pressa dig nu, bara ta hand om dig och försöka få i dig den energi du kan! Det kommer bli bättre med illamåendet! Skickar över kramar och massa energi till dig och hoppas att du snart mår bättre <3

stats