Emma Barremyr

Morots- och zucchinibiffar med halloumi och yoghurtsås

Hej vänner ♥

 

Sedan jag började äta enligt FODMAP blir det mycket färre vegetariska middagar här hemma. Tyvärr! Jag har ju upptäckt att bönor, linser, lök och mycket av det som äts i en vegetarisk kost är sånt som min mage inte alls mår bra av. Det är så himla tråkigt, jag som älskar bönpasta, biffar av bönor och linser samt vegetariska grytor.

Jag kan ju såklart äta det, men mår då inte så speciellt bra efteråt. Så istället för att fokusera på det jag inte kan äta har jag valt att lägga fokus på det jag kan äta – och det finns ju några vegetariska rätter som passar mig och min mage! Numera försöker jag iallafall få till det en till två gånger i veckan. Pannkakor och plättar funkar i olika varianter funkar ju utmärkt och det känns roligt att testa sig fram och på vägen hitta nu favoriter.

I måndags åt vi en ny variant av vegetarisk biff gjord på morötter och zucchini som snabbt blev en hit. I dessa rev jag ner men favoritost halloumi och sedan serverades biffarna med en syrlig yoghurtsås med ingefära!

Det var fantastiskt gott!

 

Receptinspirationen kommer härifrån!

 

IMG_9054 IMG_9056

 

Ingredienser (2 personer):

  • 1 zucchini
  • 4 små morötter
  • 150 g halloumiost
  • 2 ägg
  • 1/2 dl majsströbröd
  • 1 tsk fiberhusk
  • 1 nypa salt och svartpeppar

Skala morötterna. Riv zucchini, morötter och halloumiost på ett rivjärn. Lägg i en bunke och tillsätt äggen. Smaka av med salt och peppar. Tänk på att osten i sig är salt så ta inte för mycket. Låt smeten vila 10 minuter. Forma sedan 6-8 biffar som du steker i smör ca 4 min på varje sida.

Sås: riv ca 2 cm ingefära och blanda med 2 dl matlagningsyoghurt och saften från 1/2 lime. För den med IBS som klarar fruktos är det gott att tillsätta 1 tsk honung också. Servera biffarna med yoghurtsås och sallad.

 

IMG_9057 IMG_9060

 

Fler FODMAP-anpassade vegetariska recept:

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Julia Pehrson

    Hej Emma! Alskar dina recept pa vegetariska IBS-recept da aven jag har blivit drabbad av IBS. Australien saknar valdigt mycket IBS-inspirerad kost som ar vegetarisk sa du raddar mig mangar ganger. Tack och fortsatt med ditt toppenjobb!

    1. Emma

      Hej Julia! Åh, vad glad du gör mig! Så härligt att mina recept kan inspirera och även hjälpa andra 🙂 Hoppas du har det bra i Australien! Kram

stats