Allmänt

    Hälsosam fika!

    IMG_9307

     

    Hej alla fikasugna vänner ♥

     

    Förra helgen hade jag bakstuga här hemma och slog då till med både Paleoskafferiets goda kaffelängd med äpple och kanel samt raw lakritsfudge som en PT-onlinekund tipsat mig om!

    Sen bjöd jag in vänner till söndagsfika och avnjöt de goda bakverken med en härlig kopp nypressat kaffe!

    Underbar fika med hälsosamma bakverk som gör gott för kroppen ♥

     

    IMG_9299

     

    Kaffelängden med äpple och kanel var både saftig och god, men jag saknade lite smak av salt.  Det stod inget om salt i receptet, men när jag bakar den nästa gång ska jag absolut tillsätta lite salt och därför har jag skrivit med salt i receptet nedan.

     

    Ingredienser:

    • 6 ägg
    • 1/2 dl kokosmjöl
    • 4 msk psylliumfröskal
    • 1 1/2 dl kokosolja
    • 3 msk honung
    • 2 tsk bakpulver
    • 1 tsk mald kardemumma
    • 1 tsk salt
    • 2 äpplen
    • 1 nypa kanel
    • 1 nypa kokossocker
    • 1 ägg
    • 1 näve hackad mandel

    Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och honung vitt och pösigt i en bunke. Smält kokosolja och rör sedan ner den i äggsmeten. Blanda alla torra ingredienser för sig och vänd ner i smeten. Blanda väl. Låt stå och svälla i 5 minuter. Klicka ut smeten på ett bakplåtspapper och kavla försiktigt ut smeten genom att först lägga ett nytt bakplåtspapper över smeten. Ta sedan bort det översta bakplåtspappret. Skala och riv äpplena över degen. Pudra över kanel och strö över kokossocker efter smak. Vid sedan med hjälp av bakplåtspappret en liten bit i taget till en längd. Avsluta rullningen med att vända skarven ner mot bakplåtspappret och dra över ill en plåt. Klipp några snitt i längden, pensla med ett uppvispat ägg och strö över hackad mandel. Grädda i ca 20-30 minuter tills längden blir gyllene brun!

    Här kan du se bilder på hur du gör steg för steg!

     

    Njut av en hälsosam och god fikalängd ♥

     

    IMG_9302

     

    Den råa lakritsfudgen var sååå ljuvlig och alldeles underbar! Jag har redan hunnit baka en ny sats under veckan då den gått som åt som smör till kvällsfikan sedan i helgen. Jag älskar lakrits så den här fudgen passade mig helt perfekt!

    Älskar då också lakrits? Då MÅSTE du testa denna lilla godbit!!!

     

    Raw lakritsfudge:

    • 10-12 färska dadlar
    • 1 msk kokosolja
    • 1 msk kokosmjöl
    • 4 tsk lakritspulver
    • 1 krm vaniljpulver
    • 1 krm flingsalt

    Mixa alla ingredienser i en matberedare eller mixer till en slät och jämn smet. Smaka av och tillsätt mer lakritspulver eller flingsalt om det behövs. Bred ut massan på en bit aluminiumfolie och forma till en fyrkantig kaka, cirka 1 cm hög. Låt stelna i frysen 1 timme och dela sedan i små bitar. Förvaras bäst i frysen och kan tas fram bara någon minut innan servering så de är riktigt kalla.

     

    IMG_9304

     

    Fler tips på hälsosam fika:

     

    Hoppas ni får en härlig helg mina vänner ♥

     

    Kram / Emma.

    23 svar till “Hälsosam fika!

    1. Frida skriver:

      Åh så mycket gott!! Kaffelängden såg helt fantastisk ut, ska prova göra den snarast 😀

      1. Emma skriver:

        Ja det är härligt med fika 🙂 Hoppas kaffelängden smakar gott!

    2. Ojoj, vilken fika! Den där kaffelängden måste jag göra!

      1. Emma skriver:

        Ja den tycker jag du ska testa! Jättesmarrig! 🙂

    3. Jag som älskar lakritsfudge bara måste ju göra det där receptet. Vad mysigt det lät med det där söndagsfikat!

      1. Emma skriver:

        Ja visst är det gott med lakrits! Älskar också det 🙂 Hoppas fudgen blir god 🙂 Kram

    4. Linda Assarsson skriver:

      Ser sååå gott ut!!
      Vad vore livet utan fika liksom?
      Att fika gott som samtidigt gör gott, det är ju toppen!!

      Denna cheesecake kan jag rekommendera som gofika 🙂

      http://lindaassarsson.blogg.se/2015/september/hallonchokladcheesecake.html

      Trevlig helg Emma 🙂

      1. Emma skriver:

        Ja ett liv utan fika vore inte så kul 🙂 Gott med cheesecake!

    5. Alexandra skriver:

      Ååååh, lakrits! Måste testa fudgen 🙂
      Ha en superskön lördag, KRAM!

      1. Emma skriver:

        Ja den är jättegod! Hoppas den smakar 🙂 kram

    6. Alexandra skriver:

      God morgon lördag! =)
      Tänkte baka dessa idag och läste igenom receptet på kaffelängden. I andra meningen har du skrivit vispa honung vitt och pösigt i en bunke. Antar att du menar honung OCH ÄGG då du skrivit äggsmeten i meningen efter. Men en liten parentes bara =)
      Kram

      1. Emma skriver:

        God morgon på dig! Härligt, hoppas det blev gott och att du fick njuta av en fin fikastund! Tack för att du uppmärksammade mig på felskrivningen – ska precis som du säger vara ägg i meningen också 🙂 Kram

    7. ISA skriver:

      KAKAN!! dessa stunder önskar jag såå att jag kunde baka </3

      1. Emma skriver:

        Någon gång måste ju vara den första! Testa kakan, jag lovar att den inte är svårbakad 🙂 Kram

    8. pilla skriver:

      Åh så gott det såg ut!

      http://runwayp.com

      1. Emma skriver:

        Tack, du får provbaka och smaka själv 🙂

    9. Ellen skriver:

      Verkar jättegott! Men kan man byta ut kokosoljan? 🙂

      1. Emma skriver:

        Tyvärr inte – kokosoljan behövs i detta recept 🙂

    10. Anna skriver:

      Hej! Läste ett recept du la ut på muffins gjord på bla vita bönor. Jag har dålig koll på bönor så måste kolla! Är det på konserv (mjuka) eller vad brukar du köpa/använda ? 🙂

      1. Emma skriver:

        Jag brukar köpa färdig på konserv eller i tetrapack 🙂

    Kommentera

    E-postadressen publiceras inte.