Emma Barremyr

Svar på frågestund 2

 

Camilla frågar:

Hur gör jag om jag har ett par riktiga stenåldernsföräldrar som inte förstår vikten av träning och hälsa? Om jag tackar nej till chips skrattas det ironiskt och om jag berättar över telefon (bor inte hemma längre) att jag varit på ett spinningpass får jag höra att ”jag inte ska ta ut mig” och ”kul? Är det inte lite fel ordval på ett spinningpass?”. De är båda överviktiga och gör ett par tafatta försök per år att gå ned i vikt, men de har inte disciplinen till det. Jag vill ha friska föräldrar som finns kvar länge, men kosten de äter är bedrövlig och de är båda trötta konstant. De skyller på allt möjligt för att slippa träna. Hjälp!

Emma svarar:

Det här är tyvärr inget ovanligt, utan något jag själv har stött på många gånger, men dock inte inom min familj. Det finns människor som ”ser ner” på dem som tränar och är hälsosamma, och det tror jag bara har med avundsjuka och dålig självkänsla att göra. Du skriver själv att de har gjort tafatta försök att gå ner i vikt, men inte klarat av det. Kan det vara så att de inte tror på sig själva, att de inte kan? Den känslan är ingen känsla som skapar motivation, utan snarare tvärt om. För att skydda sig själva är det lättare för dem att göra sig ”lustiga” över dig som faktiskt klarar av att ta hand om din hälsa.

Det är synd såklart, och jag förstår att du vill hjälpa dem för att kunna ha friska föräldrar som lever länge. Det är dock svårt att hjälpa någon att göra en förändring som inte vill göra en förändring. Viljan måste komma från personen själv och det är det som är så svårt i dessa situationer. Det är ingen idé att tjata på dem, för det får förmodligen motsatt effekt.

I mina öro låter det som att de skulle behöva riktig hjälp med en livsstilsförändring, men det är något de måste komma underfund med själva, och du kanske kan vara till hjälp för dem och så små frön som kan växa och skapa motivation? Jag skulle vilja föreslå att du sätter dig ner och verkligen pratar med dem och förklarar för dem att du har förståelse för hur de mår, att du bryr dig om dem och att du är orolig!

Önskar dig all lycka till!

 

Sanna frågar:

Hur mycket ska man vila mellan träningpassen? Jag är en person som gärna tränar flera gånger om dagen med allt från pilates-yoga-, styrketräning samt HIIT. :-) Hur ser ditt träningsupplägg ut?

Emma svarar:

Hur mycket du ska vila beror alldeles på vad du tränar, intensitet på träningspassen och vilka muskelgrupper du tränar. Det många glömmer är att vilan är otroligt viktig för att träningen ska ge resultat. Träningen bryter ju ner kroppen och vilan + rejält med mat bygger upp. Jag brukar säga att musklerna behöver en till två dagars vila mellan varje träningspass beroende på hur hårt du kört. Tung styrketräning kan faktiskt ha en återhämtningstid på upp till 72 timmar. Vill du träna mer än varannan dag skulle jag föreslå att du kör överkropp varannan dag och underkropp varannan dag. Till underkroppen räknas då konditionsträning såsom cykel, löpning och HIIT-pass som ofta involverar benen. Sen är det bra att ha minst en hel vilodag varje vecka! Yoga är dock något som jag tycker du kan göra varje dag om du vill eftersom det inte är något som du behöver återhämta dig från (om det inte är styrkeyoga).

Vad gäller min träning så är den ganska oregelbunden och jag har inget speciellt upplägg för tillfället. Vissa veckor tränar jag 3 pass och andra 5-6 pass. I snitt så springer jag kanske 1-2 gånger i veckan, kör spinningintervaller 1 gång i veckan och tränar styrka mellan 1-3 gånger i veckan. Här nedan är exempel på hur olika två veckor kan se ut. Första veckan är veckan efter Idre, vilket blev en lugnare vecka eftersom det blev mycket skidåkning där och kroppen sedan behövde lite extra vila. Den andra veckan är en vecka med mycket träning som behöver kompenseras med lugnare veckor!

 

Vecka 16

Måndag: Tröskelpass, löpning 25 minuter

Tisdag: Styrketräning – överkropp

Onsdag: Vila

Torsdag: Distanslöpning 60 minuter

Fredag: Vila

Lördag: Vila

Söndag: Vila

 

Vecka 18

Måndag: Tröskelpass, löpning 30 minuter

Tisdag: Styrketräning – rygg och mage

Onsdag: Styrketräning – bröst, axlar, armar

Torsdag: Spinningintervaller

Fredag: Vila

Lördag: Distanslöpning 70 minuter

Söndag: Styrketräning – ben

 

Som ni ser så kan en vecka med mycket träning ändå ge ”vila” till de muskelgrupper som behöver. De dagar jag inte sprungit har jag istället lagt fokus på överkroppen. Under distanslöpningen höll jag en låg puls hela passet igenom, vilket innebar att jag fick en kort återhämtningstid på 24 timmar, vilket också gör det okej att träna benen dagen efter. Dock desto viktigare att vila benen lite extra dagarna efteråt, vilket jag också gjorde!

 

IMG_6357

 

Miranda frågar:

1. Hur lägger du upp din träning just nu?
2. Kan du inte införa matdagbok snart igen?
3. Kan du inte länka din spotifylista?

Emma svarar:

1. Svarade på frågan här ovan 🙂
2. Matdagbok kommer jag inte att föra här i bloggen, men jag kan lägga upp en matdag i bilder snart igen om ni är intresserade av inspiration!
3. Jag är fruktansvärt dålig på det här med musik och hänvisar därför till syrrans lista för 2015 som är den listan jag lyssnar på mest just nu (klicka här för att komma till listan)

 

Fler svar kommer inom kort!

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Josefina

    Tycker det är jättebra att du väljer att inte införa matdagbok på bloggen, för vi alla är så olika och behöver olika mycket! Också varierar det ju givetvis från dag till dag. Man ska inte jämföra sig med någon annan : )

    1. Emma

      Precis! Finns ingen mening med att föra matdagbok offentligt för att andra ska se 🙂 Bara dumt om någon kan jämföra sig!

stats