Emma Barremyr

Kanelbullar (FODMAP-anpassade)

Hej snyggingar ♥

Socker är ett begränsat livsmedel under elimineringsfasen vilket innebär att jag fått utesluta sötsaker helt och hållet de senaste veckorna. Alternativa sötningsmedel som dadlar och annan torkad frukt, agavesirap, honung, kokosocker och sånt som jag i vanliga fall brukar använda mig av är heller inte tillåtet. Därför har det inte blivit mycket bakande tyvärr! Tråkigt, men jag ser det som en del av behandlingen.

Sirap däremot är ett okej livsmedel och gissa om jag blev glad när jag kom över ett recept på FODMAP-anpassade kanelbullar bakade med sirap? Hihi 🙂

Det finns inte heller många ”rena” mjölsorter som är okej under elimineringsfasen och eftersom de glutenfria mjölmixerna inte är ett alternativ för mig (förstår mig inte på innehållsförteckningen på dessa livsmedel, E-ämneslistorna är extremt långa, och jag vill inte basera min kost på E-ämnen) har det varit svårt att hitta godsaker att njuta av. Bullarna nedan är baserade på ris- och durramjöl, vilket jag anser är ett mycket bättre alternativ än glutenfria mjölmixer. Durra är ett glutenfritt fiberrikt gräs som är tåligt mot torka och är det femte mest odlade sädesslaget i världen.

Nu är jag inte den som ”måste” äta sötsaker, men ibland kan det vara gott att ha något gott att fika (speciellt när andra fikar). Stora mängder sötsaker och socker är inget jag förespråkar i kosten, men att njuta av det någon gång då och då är inget vi ska vara rädda för, utan faktiskt kunna unna oss!

Jag var helt överlycklig igår när jag äntligen fick provsmaka den varma bullen tillsammans med ett glas iskall mjölk!

Mmmm, njutning, wellness och balans!

IMG_6313 IMG_6314

 

Ingredienser:

  • 3,5 dl rismjöl
  • 3,5 dl durramjöl (jag använde Friends of Adam)
  • 1,5 dl majsstärkelse
  • 1/2 dl helhetshälsa psylliumfröskal
  • 1/2 dl pofiber
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk mald kardemumma
  • 2 rumstempererade ägg
  • 1/2 dl sirap
  • 25 g smör
  • 0,5 dl + 6,5 dl laktosfri mjölk
  • 50 g jäst för söta degar

Till utbakning:

  • rismjöl
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 2 msk sirap
  • 2 tsk kanel
  • 1 ägg
  • 1 msk vatten
  • pärlsocker

Blanda alla torra ingredienser i en stor skål. Vispa upp 2 ägg med sirap och 0,5 dl mjölk. Smält smöret i en kastrull och ha i resten av mjölken, alltså 6,5 dl. Värm till strax under fingervarmt under omrörning. Rör ihop mjölken/smöret med äggblandningen, tillsätt och rör ut jästen. Blanda med de torra ingredienserna. Först kommer degen vara väldigt rinnig men blanda runt i 5-7 minuter så att degen hinner absorbera vätska och svälla. Degen ska bli klibbig och börja lossna från kanterna. Låt degen jäsa under bakduk i 35 min. Blanda runt eller knåda degen en stund när den jäst färdigt. Tillsätt lite extra rismjöl om det behövs, försiktigt, lite åt gången. Degen ska fortfarande vara något lite kladdig. Dela upp degen i 2 delar på en yta mjölad med rismjöl och kavla ut till stora rektanglar, en i taget. Blanda ihop smör sirap och kanel och bred över degen. Forma till bullar och lägg på bakplåt. Låt bullarna jäsa på bakplåten i ca 25 min. Vispa upp ett ägg med ca 1 msk vatten och pensla på bullarna. Strössla över lite pärlsocker och grädda i nedre delen av ugnen i 200°C i ca 20 min.

 

IMG_6315 IMG_6318

 

Receptet kommer härifrån!

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Annie

    Ser ljuvliga ut Emma, lägger det på min prova-på listan (som just nu börjar bli smått lån då energin och tanken inte riktigt hänger samman).

    1. Emma

      Tack Annie! Hoppas du gillar dem 🙂 Förstår att energin blir mindre nu, men tänk vad som väntar för dig!!! Åh, lycka till med allt! <3

stats