Brödbak

  FODMAP-anpassade tunnbröd

  God morgon vänner ♥

  Jag kan verkligen dregla av tanken på mina hembakade sötpotatistunnbröd med mogen avokado, örtsalt och en stark ost tillsammans med en nybyggd kopp kaffe! Åååh, det är frukosten som slår allt!

  Men nu borde jag inte tänka på det eftersom jag varken kan äta innehållet i dessa tunnbröd eller pålägg som avokado och örtsalt eller ens dricka kaffe. Det är så det är just nu och det får jag försöka finna mig i, fast det känns tufft! Magen mår iallafall mycket bättre än vad den gjort tidigare och även om behandlingen är sjukt jobbig med allt som måste uteslutas blir jag motiverad att fortsätta när jag känner att jag mår bättre.

  Och eftersom jag är ganska påhittig försöker jag ju alltid hitta nya alternativ! I måndags bakade jag FODMAP-anpassade tunnbröd på durra- och rismjöl som faktiskt blev över förväntan goda. Inte på långa vägar så goda som de andra tunnbröden, och med en lite mer speciell konsistens, men ändå ett bröd som jag kan äta nu under elimineringsfasen och framöver för att magen ska få må bra!

  IMG_5977

   

  Ingredienser (14 bröd):

  • 1/4 påse torrjäst
  • 50 gram smör
  • 1 msk sirap
  • 1 tsk krossade fränkålsfrön (uteslut under elimineringsfasen)
  • 1 tsk salt
  • 2,5 dl mjölk
  • 3 dl rismjöl
  • 2 dl durramjöl + 1 dl till utbakning
  • 300 gram nykokt potatis

  Smält smöret och häll över mjölk, sirap och kryddor. Blanda mjöl och jäst och häll på degspadet. Arbeta ihop en kladdig deg. Låt jäsa under bakduk i ungefär en timme. Pressa sedan den nykokta potatisen och knåda in den i degen och tillsätt så mycket av resten av durramjölet du behöver tills den inte kladdar längre. Dela degen i små delar och kavla ut dem till små runda kakor. Stek bröden på medeltemperatur i en stekpanna någon minut på varje sida. Var försiktig med att steka för länge, då blir bröden hårda och knapriga! 

   

  IMG_5980

   

  Ett glutenfritt bröd som är snällt mot magen och som passar bra under elimineringsfasen i FODMAP-behandlingen!

  Hoppas ni gillar det 🙂

   

  Och idag är det ju våffeldagen! Det ska jag fira med att äta våfflor till lunch innan jag sedan spenderar hela eftermiddagen på STC med mina PT-kunder 🙂 Tjohooo!

  Klicka här för att komma till min samling på goda och hälsosamma våffelrecept!

  Hoppas ni hittar något ni gillar!

   

  Trevlig onsdag på er ♥

   

  Kram / Emma.

  5 svar till “FODMAP-anpassade tunnbröd

  1. Mio skriver:

   Åh de ser jättegoda ut! 🙂 Bakade själv gluten och mejerifria tunnbröd idag. Recept finns på min blogg, vet dock inte om de passar inom foodmap.

   1. Emma skriver:

    Mums, tunnbröd är så gott 🙂

  2. Michaela skriver:

   Hej! Jag är så himla glad över att du testar fodmap eftersom du är en av mina favoritbloggare och jag började själv med fodmap för några veckor sedan. Jag prövade ditt recept på tunnbröd, men bytte ut durra- mot bovetemjöl. Blev toppen! 🙂 Men jag undrar nu om dessa ska förvaras i kylskåp?

   1. Emma skriver:

    Vad roligt att höra 🙂 Och kul att tunnbröden blev bra! Jag brukar förvara dem i kylskåp/ frys 🙂

  Kommentera

  E-postadressen publiceras inte.