Mellanmålstips

  Pepparkakssmör

  Hej vänner ♥

  Att göra eget nötsmör är busenkelt. Det enda som behövs är en bra mixer som orkar gå några minuter och sen är det bara fantasin som sätter gränser för vad det får för smaksättning! Tidigare har jag t.ex. gjort med vanilj, kakao och vanligt naturellt.

  Nu till jul passar väl ett nötsmör med smak av pepparkaka bättre än bäst, ellerhur?

  Och så gott det blev!

  IMG_6527

  img_6508

   

  Ingredienser:

  200 g mandel (eller annat nöt, är du allergisk mot nötter kan du ta solroskärnor)

  2 tsk pepparkakskrydda

  2 msk (kokos) socker

  En nypa salt

  Sätt ugnen på 200 grader och rosta mandeln i 5-6 minuter (OBS – håll koll så att de inte bränns, de ska bara få lite färg). Låt mandeln svalna lite och mixa den sen i matberedare eller mixer tills det blir ett smör. Det tar några minuter beroende på hur stark mixer/ matberedare du har och eventuellt får du stanna och skrapa ner ”nötsmulor” från kanterna. När det blivit till en smörliknande massa tillsätter du kryddor, ev. sötning och lite salt och kör mixern ytterligare några minuter tills det blir sådär krämigt och lent som ett nörsmör ska vara!

   

  img_6529

   

  Använd som topping på t.ex. gröt, pannkakor, muffins, glass, på keso/ kvarg/ yoghurt, i bakverk eller bara är på en sked som det är – heeeelt underbart (om man gillar pepparkaka vill säga, hihi).

  Hoppas det smakar!

  Kram / Emma.

  18 svar till “Pepparkakssmör

  1. Alexandra skriver:

   Pepparkakskrydda är nya favvon här hemma. Används i smoothie, råbollar, yoghurt, kvarg. 😀

   1. Emma skriver:

    Mmmm, det är så gott 🙂

  2. Emira skriver:

   Åh vad bra att du skrivit ut ett nötfritt ”alternativt” till mandlar, det uppskattas när man är nötallergiker! 🙂

   1. Emma skriver:

    Ja jag börjar lära mig nu, försöker tänka på er allergiker också 🙂

  3. D skriver:

   Jag försökte göra nötsmör men det gick inte alls. Fick peta ner från kanterna hela tiden och det tog bara en snurr innan det var tillbaka. Gick inte alls att fortsätta mixa när det väl blivit smulor. Fick det bara att hålla ihop för att jag hällde ner massa vatten och olja och det blev inte särskilt gott, snarare torrt.Ändå har jag en stark och bra mixer.

   1. Mika skriver:

    Har du i för lite nötter kanske? Prova att kasta ned 1 dl till. Kan vara så att din mixerskål är för stor i förhållande till mängden nötter så när det trycks upp mot kanterna finns liksom inget kvar för knivarna att jobba med, kanske? Sen är sanningen att det TAR TID att jobba fram nötternas naturliga olja som sen krämar ihop allt…man får pausa, skrapa, pausa, skrapa osv. Förslagsvis med öronkåpor på ;P

   2. Emma skriver:

    Precis som Mika skriver tar det TID att få till ett nötsmör och kör du i en mixer tar det många nerskrapa innan det blir smör av det! Men testa att slänga i lite mer nötter så kanske det bli bättre 🙂

   3. D skriver:

    Tack jag ska testa med större mängd och ja öronkåpor låter son en bra idé! 😛

  4. Amandas jul skriver:

   Låter underbart!

  5. Ellinor skriver:

   Mmmmums! Tänkte först att jag skulle gjort ditt pepparkakssmör men sedan blev det som sagt den söta varianten med riktiga pepparkakor i 🙂 Får testa detta nästa gång!

   1. Emma skriver:

    Din variant såg inte så dum ut den heller 🙂 pepparkakor, mums 🙂

  6. Hanna skriver:

   Blev underbart gott!! Grymt recept

  7. Camilla Denckert skriver:

   Hej Emma, jag har provat att göra ditt mandelsmör tidigare och det blev sååå gott! Det jag hade problem med dock var hur jag skulle förvara det..i kylskåpet blir det för hårt och i skafferiet känns det som de blir gammalt.. hur gör du? och hur länge kan man förvara smöret utan att det blir härsket. Stort tack för din underbara blogg!!
   Camilla

   1. Emma skriver:

    Testa att köra det ett par minuter extra så att det blir riktigt krämigt och ”oljigt” så funkar det bra att förvara i kylen – där har jag mitt 🙂

  Kommentera

  E-postadressen publiceras inte.