Emma Barremyr

Diet vs livsstilsförändring

Hej 
 
För ett par veckor sen skrev jag ett inlägg där jag berättade för er om min syn på kost och hälsosam livsstil. Har ni inte läst det kan ni göra det här (<–klick). Jag tänkte spinna vidare på ämnet kost nu igen, och ta upp ordet diet. Inlägget är framför allt riktat till överviktga personer som vill gå ned i vikt och skapa en hälsosammare livsstil.
 
När jag lyssnade på radion förra veckan pratade de om olika dieter. Och det här med dieter är alltid intressant att diskutera. Diet betyder ”kosthållning”, så oavsett vad vi äter, om vi vill gå upp/ ned eller stanna i vikt så är det ju en diet vi äter efter. I och med att hälten av Sveriges befolkning är överviktig är det mest dieter som hjälper oss att gå ned i vikt det pratas om. Men vilken diet är bäst, och vad är det som funkar egentligen?
 
Såhär är det ju – för att kunna gå ner i vikt måste vi ju göra av med mer energi än vad vi tar in, och alla dieter som hjälper oss med detta kommer också att få oss att gå ner i vikt, det är ganska självklart. Men hur får vi det att hålla i längden? Jag skulle vilja säga såhär – att en diet som vi inte planerar att äta hela livet kommer ju inte vara någon bra diet. Varför? Jo för att om kroppen är van en kost innehållande mycket socker och fett och helt plötsligt hamnar i svält under en period kommer den med all säkerhet att svara med att lägga på sig lite extra när den sen får i sig den ”vanliga” maten som den brukar få. Det kommer alltså inte funka i längden. Du kan ”banta” och gå ner i vikt hur många gånger som helst med hjälp av en diet, men återgår du till en ohälsosam kosthållning igen och kommer du med all säkerhet att gå upp i vikt igen. Tyvärr.
 
Jag ratar allt vad ”dieter” och snabba metoder heter. Jag kan förstå att många kan behöva en kickstart med t.ex. soppor eller shakes till en början för att vänja sig av med dåliga kostvanor, men att ha det som en metod för att gå ned i vikt för att sedan börja äta som vanligt igen, det kommer inte att fungera. Kroppen är smartare än så!
 
Vill du ha en diet som fungerar bör du satsa på en ny livsstil. Det handlar om att göra en livsstilsförändring. Sunda, goda vanor med hälsosam och näringsrik mat, vardagsmotion och fysisk aktivitet är det som kommer hålla i längden. Att hitta en balans som får just dig att må bra. Balansen är oerhört viktig!
 
 
Tips för en hälsosam kosthållning:
  • Ät varierat och ät av allt.
  • Kolhydraterna bör vara av det långsamma (fiberrika) slaget.
  • Ät fet fisk tre gånger i veckan – och gärna vit fisk utöver detta.
  • Ät 500 gram frukt och grönt om dagen.
  • 1/2 l mejeriprodukter om dagen.
  • Drick vatten när du dricker något.
  • Var noga med proteinintaget.
  • Ät baljväxter någon gång i veckan (bönor/ linser/ ärtor).
  • Ät utrymmesmat (chips, dricka, godis, kakor, bullar, tårta etc.) endast på helger – välj då det absolut bästa du gillar och ät det i mindre mängd.
Ett annat tips är att börja med ett litet steg i taget. Tänk inte att du ska ändra allt på en gång om du ska göra en livsstilsförändrning, då kommer det inte heller att funka. Kroppen behöver tid på sig och en ny vana tar tre månader att sätta. 
 
Börja t.ex. med att:
  • Byta ut de snabba kolhydraterna till den långsamma slaget.
  • Sluta äta godis, chips, dricka osv på veckodagarna och ät en dag på helgen ist.
  • Äta grönsaker till varje måltid om du inte gjort det innan.
  • Äta mindre portioner och lägg till mellanmål om du inte gjort det innan.
  • Att träna ett par gånger i veckan istället för inget alls.
  • Vardagsmotionera så mycket du kan.
Vareftersom tiden går kan du byta ut och lägga till fler och fler saker. Om du börjar smått kan det vara lättare att hålla motivationen uppe och chansen att du faktiskt gör en livsstilsförändring ökar!
 
Kram / Emma.
Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Caroline

    Hej! Har av en slump råkade hamna här. Tänkte bara skriva en liten rad om att det var en trevlig blogg. Såg dock också något inlägg om att du har ibs. kanske lchf då är något för dig? ja, jag slog också bort det som en extrem diet för ett år sedan och har aldrig trott på dieter (men sen har jag aldrig behövt gå ner i vikt så då kanske det är lätt att vara kritisk) men blev sen nyfiken på hälsoeffekterna det sägs ge, bland annat lindra ibs (i vissa fall tom bli helt symptomfri). Nu ett år senare då jag har läst på ännu mer om lchf börjar jag bli mer och mer övertygad om att det verkligen är en vettig kost och ingen extrem diet, även om alla måste göra sina egna anpassningar. Hur som helst tänkte jag komma till att denna blogg kanske är intressant för dig med ibs om du nu skulle vara nyfiken: http://kfmnpahlchf.blogg.se/2012/september/fore-lchf.html Hoppas, hur du än gör, att du blir bättre med dina magproblem! 🙂

  2. Hanna

    Mitt bästa tips för att äta varierat är att ÄT DET SOM ÄR BILLIGT! Äter seröst efter priserna i vår lokala ICA butik, och då kan jag säga att det blir stor variation på vad jag får i mig vecka till vecka! 🙂

    Svar:
    Vad praktiskt med variation på det sättet 🙂
    Emma Barremyr
  3. Anonym

    Huhu, jag tror oxå att när man förändrar sin kost så ska man göra det för att kroppen ska må bättre. Inte se snyggare ut. Det får man oftast på köpet!

    Fast personligen äter jag hellre 100 g 75-90 procentig choklad utspritt på en vecka än klämmer en hel chokladkaka på helgen. Då kan man unna sig något litet varje dag. Och choklad är nog det enda som finns i världen som jag faktiskt tycker om lika mycket som frukt och bär! 😉

    Svar:
    Jag förstår tänket med chokladkakan där – kan nog okcås tycka att det är bättre att sprida ut det – om man klarar att ta en liten bit bara- det är ju ,ånga som "går igång" på att få en godisbit i sig tyvärr! Men skönt att det funkar för dig 🙂
    Emma Barremyr
  4. Linnéa

    Huhu, jag tror oxå att när man förändrar sin kost så ska man göra det för att kroppen ska må bättre. Inte se snyggare ut. Det får man oftast på köpet!

    Fast personligen äter jag hellre 100 g 75-90 procentig choklad utspritt på en vecka än klämmer en hel chokladkaka på helgen. Då kan man unna sig något litet varje dag. Och choklad är nog det enda som finns i världen som jag faktiskt tycker om lika mycket som frukt och bär! 😉

  5. fitbysam.se

    Det är ungefär precis så jag har gjort. 🙂 Jag började med en rivstart genom att dricka nutrilett och sen övergick jag långsamt till nyttig, hälsosam mat, och då var jag bara tacksam över att få äta så jag var inte så kinkig haha. Sen blev jag väldigt inspirerad av att ha gått ner flera kg redan (även fast jag lärt mig nu att det säkert bara var vattenvikt. :p) så jag ville fortsätta på samma spår.

    När jag sedan började äta nyttigt ville jag vara så påläst som möjligt och fatta rätt beslut för mig så jag började plugga och googla nästan hela tiden för att få in mer lärdom. Idag, nästan 7 månader senare har jag gått exakt 20 kg (slog faktiskt 20 kgs nedgång idag!).

    Svar:
    Häftigt! Grymt jobbat av dig! Du ser fantastisk ut idag 🙂
    Emma Barremyr
stats