Emma Barremyr

Att träna under en graviditet

Hej 
 
Under helgens utbildning lärde vi oss massor om gravidträning. Det var ganska mycket repetition från PT-utbildningen, men även en hel del annat matnyttigt som jag tog till mig.
 
Ofta blir gravida behadlade som om de vore ”sjuka”. De blir tillsagda att ta det lugnt och inte anstränga sig för mycket. Idag vet man dock bättre än att gravida ska ta det lugnt och inte anstränga sig. Det finns inget som är så bra som fysisk aktivitet, vare sig du är gravid eller inte. Träningen under en graviditet förutsätter dock att det är en frisk graviditet och att träningsprogrammet individanpassas.
 
Hur träningen ser ut under och efter graviditeten är ytterst individuellt och beror mycket på vilken tidigare träningserfarenhet den gravida kvinnan har. Ofta kan de som tränat mycket innan köra på som vanligt förutsatt sänkt intensitet, samt att vissa övningar bör bytas ut runt vecka 20.
 
Styrketräning är alltid jättebra, speciellt om du är gravid och ska förbereda dig inför en kommande förlossning. En stark och vältränad kropp har mycket bättre förutsättningar att klara av en förlossning utan komplikationer jämfört med en otränad och överviktig kvinna.
Jag skulle vilja jämföra förlossningen med ett marton. Tänk dig att du ska genomföra ett maraton, skulle du då ställa dig på startlinjen utan att träna innan? Jag har svårt att tro det. Förlossningen är en enorm påfrestning för kroppen, precis som en maratonlopp, och är du stark och har en bra fysisk kondition är förutsättningarna för en komplikationsfri förlossning och en snabbare återhämtning efteråt mycket större.
 
Målet med träning under en graviditet bör vara att bibehålla/ förbättra den fysiska kapaciteten (för den som inte tränat innan) samt att förbereda kroppen psykiskt och fysiskt inför förlossningen och tiden efter. Träningsokus bör ligga på att stärka bäckenbottenmuskulaturen, bålen, ryggen, baksida axlar och ben. Det allra viktigaste är såklart att ha en stakt core och bäckenbotten
 
 
Hur tänker ni i den här frågan? Tränade/ kommer ni att träna som gravida?
 
Själv hoppas jag innerligt att jag den dagen jag blir gravid får ha en frisk graviditet så att jag kan ge mitt barn de bästa förutsättningarna med massa motion och bra kost redan från början!
 
Kram / Emma.
Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Karoline

    Hej! Kan du skriva om hur man stärker magen efter en graviditet? Jag gick igenom ett akut kejsarsnitt och magmusklerna skärdes alltså av! Behöver tips på övningar för att få en fin mage igen, den putar fortfarande ut!

    Svar:
    Absolut, tar upp detta i ett inlägg!
    Emma Barremyr
  2. Marie

    Lider av en smärre skräck inför allt vad graviditet och förlossning heter, mycket på grund av att jag knappt tror att min kropp kommer klara av det. Det är förmodligen jättelöjligt egentligen, men alla de här nojorna är en extra spark i baken för att träna, så att min kropp ska klara av en eventuell graviditet bättre.

    Svar:
    Jag vet att du kommer klara en graviditet precis som alla andra, och med träning kommer du klara den ännu bättre, det lovar jag dig! Sen är det ju såklart en påfrestning för kroppen, men du kommer absolut att fixa det! 🙂
    Emma Barremyr
  3. Anonym

    Hej Emma 😀

    jag har två stycken frågor som jag vill fråga dig.

    1, vart köper du ditt jordnötssmör ? ÄR det sånt man måste beställa från någon sida? ica har börjat med kung markatta kokosolja och sånt, är det bra att köpa där eller måste man bestsälla från någon hälso-sida ?

    2, jag har en ganska smal överkropp men lite kaftigare ben/rumpa. Jag vet att man inte kan punktmarkera och förbränna fett, men hur ska jag träna för att få en "jämn" figur? tycker det ser så fullt ut för överkroppen ser inte ut att passa ihop med underkroppen 🙁 skulle vilja ha dig som Personlig tränare men bor inte i värmland !

    Svar:
    Hej! Jag har läst dina frågor och svar kommer inom kort! Kommer ta upp båda frågorna i ett inlägg 🙂
    Emma Barremyr
  4. Hanna N

    Jag tränade hela min andra graviditet, 2 veckor innan förlossningen var jag där och tränade och var smått orolig över att vattnet skulle gå haha. Jag hade en snabb och "enkel" förlossning och det är jag övertygad om att all min träning spelade en stor roll i. Jag menar förlossningen är ju ett träningspass i sig och att man då har hyffsad styrka och kondition kan bara vara bra 🙂 Men jag fick många blickar på gymmet när jag kom med min mage 😀

    Svar:
    Häftigt! Jag är också helt övertygad om att det var tack vare träningen som din förlossning gick så bra! Tyvärr är blickar i gymmet ganska vanligt, men förhoppningsvis kommer gravidträning bli mer accepterat i framtiden 🙂 Grymt jobbat av dig!
    Emma Barremyr
stats