Emma Barremyr

Till dig som vill bli fysisk aktiv

Hej fina läsare

Nu blir det lite träningssnack!

Det dagliga livet ställer allt mindre krav på oss och vardagsmotionen minskar allt mer – vi tar bilen istället för cykeln och hissen istället för trappan samtidigt som våra jobb blir alltmer stillasittande. I Västerbotten har man gjort en studie på 16 000 personer som visade att 4 000 av deltagarna aldrig var fysiskt aktiva. Alltså en ¼ av alla deltagare hade inte ens en tanke på att röra på sig. Ett problem? Ja. Med fysisk inaktivitet kommer en rad biverkningar i form av övervikt och sjukdomar. Vi människor är ju skapta för att röra på oss – musklerna vill arbeta och framförallt hjärtat behöver få jobba lite hårdare ibland.


Så varför tjatar jag om det här nu då
? Jo – idag ser det ut så här i Sverige – lite mer än 40 % av alla män är överviktiga och ungefär 25 % av alla kvinnor. Enligt Staten folkhälsoinstitut är orsaken till detta, förutom dåliga matvanor den växande fysiska inaktiviteten. Vi behöver jobba med människor och få dem att börja röra på sig, må bättre och tycka att det är roligt!

Med ett fysiskt aktivt liv kommer allt bli så mycket enklare – kroppen och själen mår bra av att människan rör på sig. Visste ni att om ni rör på er kommer kroppen att utsöndra endorfiner – som är ett lyckohormon och som får oss att må bra?! Den som väljer en aktiv livsstil kommer få många positiva hälsoeffekter på köpet – det är nämligen ett mycket gott skydd för människan och den allra viktigaste friskfaktorn. Du kommer bli piggare på dagen, sova bättre på natten, känna dig gladare och få bättre immunförsvar. Samtidigt kommer risken för skador och sjukdomar som benskörhet (eftersom vi får ett starkare skelett), diabetes, cancer och hjärtkärlsjukdomar (höga blodfetter och högt blodtryck) att minska. Och såklart kommer risken att drabbas av övervikt att minska!

Nu har jag tjatat nog om detta och tänkte skriva lite om det jag ville komma till 🙂 Till dig som inte rör på dig och känner att du vill komma igång har jag här lite tips att tänka på:

  • Jag vill först och främst trycka på vardagsmotionen – den är så viktig och den mest grundläggande stenen för din hälsa. Cykla/gå till jobbet/skolan, gå i trappor, ställ bilen längst bort på parkeringen, gå av bussen en hållplats tidigare, lek med barnen – ja listan kan göras lång!
  • Ha ett långsiktigt mål att fokusera på och sätt upp olika delmål att nå på vägen. En sak att tänka på är att sätta SMARTA mål. Målen ska vara Specifika, Mätbara, Anpassade, Realistiska och Tidsbestäma.
  •  Planera din träning – det är då större chans att den blir av.
  • Belöna dig själv – t.ex. när du uppnått ett delmål, köp då den där snygga träningströjan som du längtat efter, gå på bio eller unna dig något extra, varför inte en massage hos mig? 🙂
  • Ta det lugnt i början och öka träningen succesivt.
  • Hitta din träningsform och ha roligt när du rör på dig!
  • Hitta en kompis och motivera varandra!

Tycker att Aktivitetspyramiden gör sig bra här

Aktivitetspyramiden bygger på principen att de aktiviteter som ligger längre ned i pyramiden utförs oftare och med lägre intensitet än de aktiviteter som ligger högre upp. Aktiviteter högre upp i pyramiden ger även förbättring av kondition, styrka och rörlighet.

Lycka till!

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats