Emma Barremyr

Konditionsträning under graviditeten

Hej Vänner 

Här kommer en liten sammanfattning på hur Cia Larsson skriver om konditionsträning för gravida!

Första trimestern

När det gäller konditionsträning ska du välja en motionsform som du tycker om, ta det lugnt och lyssna på kroppen. Har du tränat tidigare kan du träna på som vanligt och är du inte träningsvan ska du börja lugnt. Oftast är man ganska trött under den första tiden, man har en högre vilopuls och blir trött fortare, därför kan det vara bra att sänka intensiteten lite. Pomenader, lätt gympa, simning eller cykling är motionsformer som är skonsamma och som alla kan utföra.

Andra trimestern

Eftersom hjärtat jobbar hårdare än normalt under hela graviditeten blir man snabbt trött och därför ska man satsa på att ligga på 60-70 % av sin maxpuls. Man ska alltså inte träna högintensivt, utan hålla sig på en ganska låg puls. Ett riktmärke är att inte överstiga 140 slag per minut. Om du känner värk i fogarna ska du undvika hårda pass med hopp och snedbelastning av bäckenet.  Konditionsträningen bör även delas upp i kortare intervaller så att pulsen hinner gå ner på normal nivå emellanåt.

Tredje trimestern

Eftersom blodvolymen ökar finns risken att blodtrycket ökar. Ta det lugnt och lyssna på kroppen och följ samma råd som i andra trimestern.

Eftersom utsöndringen av hormonet relaxin ökar under graviditeten ökar ledrörligheten. Det bör man hela tiden ha i åtanke vid träning med snabba sidoförflyttningar och i ytterlägen. Risken för att tappa balansen och trampa snett är ganska stor och därför är det viktigt att ta det lugnt! Och som vanligt! VIKTIGT att lyssna på din egen kropp och känna signalerna av vad den orkar. Du tränar inte för att bli bättre under en graviditet, utan för att bibehålla och förebygga! Alla graviditeter är också olika. En del klarar vissa saker som inte andra klarar, så fokusera på dig och din kropp!

/ Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats